La începutul pandemiei de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a estimat, pentru Republica Moldova, peste 10 000 de cazuri de îmbolnăviri. Acum trei luni, cifra părea din domeniul fantasticului, iar autoritățile sperau că prognoza nu se va adeveri. Însă de ce ne-a fost frică, de aceea nu am scăpat. Peste 10 mii de moldoveni s-au îmbolnăvit de la începutul pandemiei. Cum fac față spitalele numărului mare de pacienți și ce acțiuni urmează să întreprindă autoritățile din sănătate în contextul creșterii spectaculoase a cazurilor de COVID-19? Aflați răspunsurile la aceste întrebări din interviul realizat cu secretarul de stat la Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
- Care e situația în spitalele desemnate să trateze pacienții COVID, inclusiv la Centrul COVID-19?
În prezent, 43 de spitale acordă asistență bolnavilor de COVID-19, spitale republicane, municipale și raionale. Internate sunt 1659 de persoane, dintre care 1444 sunt diagnosticate cu COVID-19, iar restul sunt suspectate și urmează să fie confirmat sau infirmat diagnosticul. Cei mai mulți pacienți se află în spitalele republicane și municipale. Un număr sporit de bolnavi este în Spitalul Raional Cahul. Vorbim despre 94 de pacienți, dintre care 36 sunt supuși testării. Nu avem vreun spital care să raporteze o suprasolicitare a pacienților. A fost activat, suplimentar, și spitalul Ministerului Sănătății, însă, deocamdată, a fost internat doar un singur pacient. În concluzie, Ministerul Sănătății constată că sistemul spitalicesc face față numărului mare de pacienți.
- Discuțiile cu privire la faptul că spitalele sunt supraaglomerate au pornit de la declarația directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, făcută săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a afirmat că locuri pentru bolnavi de COVID-19 în spitale există doar pentru 5 zile. Haideți să clarificăm această situație.
Monitorizăm informațiile cu privire la locurile disponibile în spitale. În ultima perioadă, zilnic, avem aproximativ câte 100 de internări și aproximativ 120 de externări, pe întreg teritoriul țării. Depinde de rezultatele testelor repetate. Dacă testul e pozitiv, chiar dacă starea de sănătate e bună, pacientul rămâne internat. Precizez, Ministerul Sănătății poate activa suplimentar instituții medicale. De asemenea, managerii au posibilitatea să gestioneze numărul necesar de paturi pentru această categorie de pacienți.
- Care este situația în Secțiile de Terapie Intensivă. Fac față numărului mare de bolnavi? Care sunt prognozele Ministerului Sănătății pentru următoarele săptămâni?
- Dispune Ministerul Sănătății de un plan suplimentar, care să fie aplicat în condițiile agravării și mai mult a situației pandemice din țară?
Chiar dacă numărul pacienților este mare, nu toți sunt în stare gravă. Din luna mai, cazurile ușoare sunt tratate la domiciliu. De asemenea, datorită centrului de triere COVID-19, evităm presiunea asupra sistemului spitalicesc. Am planificat amenajarea unui spațiu cu paturi suplimentare în acest centru, dacă situația se va agrava. De asemenea, fiecare manager are posibilitatea să mărească numărul de paturi destinat bolnavilor de COVID-19. Unele spitale au activat secții de terapie, chirurgie. În cazul agravării stării de sănătate a bolnavilor din spitalele raionale, avem stabilit un mecanism de transferare a lor, cu aviasan, în instituțiile republicane.
- Referitor la tratamentul la domiciliu, care sunt rezultatele? Am avut cazuri când starea pacienților s-a agravat și au fost spitalizați?
Pana în prezent, medicina de familie a testat 2780 de pacienți, dintre care 2371 au fost confirmați cu COVID-19. La domiciliu au fost prelevate probe de la 1141 de persoane. 261dintre pacienții care urmau tratament la domiciliu au fost spitalizați din cauza înrăutățirii stării de sănătate.
- Ce arată evaluarea Ministerului Sănătății, care sunt cauzele obiective ale infectării lucrătorilor medicali? Cunoaștem că managerii sunt direct responsabili de prevenirea răspândirii infecției în instituțiile medicale și îmbolnăvirea lucrătorilor medicali.
- De la începutul pandemiei am primit mai multe donații externe și interne de echipamente medicale de protecție și medicamente pentru tratamentul COVID-19. Pentru cât timp ne ajung și ce urmează să întreprindă Ministerul Sănătății pentru a suplini aceste stocuri?
Actualmente, sistemul medical este asigurat cu echipamente medicale de protecție și medicamente în cantități suficiente. Stocurile ne ajung pentru trei luni, chiar și în condițiile creșterii numărului bolnavilor de COVID-19. Din martie, facem achiziții de echipamente de protecție, utilizate în întreaga lume. Ultima dată au fost cumpărate 80 mii de teste, dintre care aproximativ jumătate au fost utilizate. Urmează să facem noi achiziții, pentru a face față situației. Stocurile existente constituie procurări din surse guvernamentale, dar și donații de la agenți economici din țară și parteneri externi. Pe această cale vreau să mulțumesc tuturor pentru ajutor. De asemenea, am elaborat platforma https://www.tender.health/, care ne permite să monitorizăm achizițiile de echipamente medicale de protecție și medicamente făcute de Ministerul Sănătății, instituțiile medicale și Centrul de Achiziții în Sănătate, în perioada pandemiei de COVID-19.
Detalii suplimentare aflați din fișierul audio.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova