Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

În Moldova înflorește lavanda

Abonare
În câteva zile, pe câmpurile din Moldova va înflori lavanda. Producătorii susțin că plantațiile au fost afectate de intemperiile din această primăvară, însă oricum vor primi vizitatori în lanurile parfumate.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. O plantație cu levănțică se află chiar în apropiere de Chișinău, în localitatea Colonița. De trei ani, Valeriu Ciorbă crește lavandă violetă și albă.

Lacul cu nuferi din Bardar, un loc de poveste - Sputnik Moldova
Video
Lacul cu nuferi din Bardar, un loc de poveste

”Cultivăm două soiuri de lavandă. În câteva zile va prinde culoare și va fi foarte frumos aici. Vor veni și oaspeții noștri mult așteptați: fluturii și albinuțele, semn că lavanda este suficient de înflorită”, a spus bărbatul.

În acest an, levănțica a avut de suferit din cauza înghețurilor și a secetei. Totuși, producătorii au reușit să salveze plantațiile și spun că în câteva zile vor putea primi vizitatori.

”Undeva 10-20 % din tufe chiar au pierit din cauza secetei. Muncim, avem pregătit răsadul și sperăm că anul acesta condițiile meteorologice ne vor permite să-l plantăm. În câteva zile o să aducem decorațiunile special pregătite. Aducem toate obiectele vechi care se foloseau în gospodării țărănești anterior. Le pregătim și amenajăm și curând va căpăta un colorit mult mai atrăgător pentru a face poze în lanul nostru”, a menționat Valeriu Ciorbă.

Cele mai reușite fotografii în levănțică se fac seara, când soarele apune. Lavanda înflorește la mijlocul lunii iunie și se strânge în iulie. Din aceste flori se fac uleiuri esențiale, parfumuri sau ceaiuri.

”Noi levănțica o ducem la prelucrare la uzină și acolo obținem uleiuri esențiale din lavandă. Mai facem și buchețele sau parfumuri aromate pentru casă”, a povestit bărbatul.   

În țara noastră sunt peste 1500 de hectare de câmpuri plantate cu levănțică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0