Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații au votat pentru condamnarea faptelor de traseism și corupere politică

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații au votat astăzi declarația propusă de democrați, care prevede condamnarea traseismului politic și a coruperii politice.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. Faptele de traseism și corupere politică vor fi condamnate. Majoritatea deputaților au susținut declarația fracțiunii democraților în acest sens. 

„Deputații în Parlamentul Republicii Moldova condamnă cu vehemență acțiunile de traseism politic în forul legiuitor al țării. Aceste acțiuni întemeiate pe acte de corupție generează și amplifică fenomenul corupției politice”, este menționat în declarația PDM privind actele de corupere politică prezentată de la tribuna Parlamentului de deputatul Alexandru Jizdan. 

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
Încă un deputat a părăsit fracțiunea PDM

Totodată, mai mulți deputați ai Blocului ACUM au propus ca acțiunile de traseismul politic să fie condamnate pe întreaga perioadă a parlamentarismului. Mai mult, aceștia cer să fie condamnați și deputații care au acceptat trecerea de la un partid la altul, dar și a celor care i-au acceptat. Ambele amendamente au fost susținute în unanimitate de parlamentari.

Alexandru Jizdan, autorul declarației, a menționat că, din punct de vedere juridic, inițiativa nu va avea niciun efect. Astfel, este nevoie de o modificare a Constituției, lucru care ar veni în contradicție cu o decizie a Comisiei de la Veneția care a declarat mandatul de deputat imperativ și care nu poate fi retras pentru traseism. 

Amintim, președintele Igor Dodon a declarat în studioul Sputnik Moldova că, în două-trei săptămâni, va propune Parlamentului proiectul de lege prin care se va interzice traseismul politic al deputaților. Șeful statului a menționat că această inițiativă prezidențială trebuie votată indiferent dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate sau ordinare.

Șeful statului spune că trebuie să fie impuse prin lege mai multe condiții dure pentru deputații traseiști. De exemplu, aceștia vor trebui să achite cheltuielile suportate de partid în campania electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0