Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce trebuie să știi când mergi la scăldat: Start pentru campania de prevenire a înecurilor

© Sputnik / Miroslav RotariLiliana Pușcașu
Liliana Pușcașu - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat startul Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală.
Ce trebuie să știi atunci când mergi la scăldat: Start campaniei de prevenire a înecurilor

Evenimentul de lansare a campaniei a avut loc astăzi în parcul Valea Morilor din Chișinău, unde a fost simulat un caz de înec. Salvatorii au demonstrat acțiunile de salvare a persoanelor care se îneacă, iar angajații SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor.

Scopul acestei campanii este de a micșora numărul înecurilor prin atenționarea oamenilor despre riscul scăldatului în locuri neamenajate, nedotate cu stații de salvare, sau pe timp de noapte. 

"Această campanie este lansată anual pentru a responsabiliza oamenii și a-i atenționa asupra riscurilor la care se expun atunci când nu respectă recomandările specialiștilor. Totodată, venim cu un exercițiu practic pentru a demonstra cum puteți interveni și acorda primul ajutor în cazul în care ați observat o persoană care dă semn că se îneacă. Toate aceste acțiuni sunt efectuate pentru a preveni tragediile, care din păcate continuă să aibă loc în fiecare an", a declarat pentru Sputnik ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.

Potrivit ei, în Republica Moldova sunt peste 4200 de bazine acvatice, însă doar 19 dintre acestea sunt folosite în scop de agrement și au stații de salvare, activitatea oamenilor fiind monitorizată de salvamari. În total, în Chișinău sunt doar 10 bazine acvatice autorizate pentru scăldat.

Rîul Nistru - Sputnik Moldova
Societate
Tragedie la Criuleni: Un tânăr s-a înecat în Nistru

"Cele mai frecvente cazuri de înec au loc din motiv că oamenii se scaldă în locuri neautorizate, unde bazinele acvatice au alt scop decât cel de agrement, precum agrar, industrial sau piscicol. Totodată, consumul de băuturi alcoolice este una dintre cauzele principale care duce la înec. Cel mai tragic este atunci când copiii se expun riscurilor de înec, nefiind supravegheați de către adulți", a subliniat Liliana Pușcașu.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului curent, 10 persoane, inclusiv un copil, și-au pierdut viață în bazinele acvatice din țară. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0