Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stabilitatea bugetară și situația din agricultură: Ce spune conducerea țării

© Photo : Guvernul Republicii Moldovaședință de lucru comună a Președintelui țării, Igor Dodon, președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi și Prim-ministrului Ion Chicu. 2019-11-18
ședință de lucru comună a Președintelui țării, Igor Dodon, președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi și Prim-ministrului Ion Chicu. 2019-11-18 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După ședința tradițională cu președintelui Parlamentului și șeful Guvernului, președintele Igor Dodon a venit cu mai multe detalii despre situația din țară.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Asigurarea stabilității bugetare și situația din agricultură sunt două chestiuni principale discutate astăzi de șeful statului împreună cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu.

”Prim-ministrul ne-a informat că la această etapă veniturile la bugetul de stat ne permit să asigurăm achitarea plăților sociale”, a menționat președintele Igor Dodon.

El a mai spus că în cadrul programului național Drumuri bune pentru toți, practic săptămâna aceasta, sau săptămâna viitoare, vor fi finalizate concursurile anunțate, iar la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie, în toate localitățile din Republica Moldova va începe reparația drumurilor.

Șeful statului a precizat că ”toate angajamentele statului se onorează”.

De asemenea, președintele a atras atenția asupra problemelor din agricultură, în special ceea ce ține de securitatea alimentară a Republicii Moldova.

”Cel mai probabil, vor fi și exporturi de cereale în acest an, deoarece situația în agricultură s-a îmbunătățit. Evident că agricultorii așteaptă un suport suplimentar din partea statului. Noi sperăm să venim în timpul apropiat cu unele decizii pentru susținerea agriculturii”.

În privința activității Parlamentului, șeful statului a precizat că ședința se va desfășura joi și vineri, urmând să fie aprobat între altele proiectul legii privind susținerea veteranilor.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Când va intra în vigoare legea privind subvenționarea creditelor: Anunțul lui Igor Dodon

”Este un proiect de lege care presupune acordarea gratuită a poliței medicale și majorarea plăților sociale pentru văduve”, a declarat Dodon, precizând că aceasta a fost o decizie luată în comun de către Guvern împreună cu veteranii care au venit cu aceste doleanțe. Dodon și-a exprimat speranța ca acest proiect de lege va fi votat în unanimitate.

Un alt proiect ține de aprobarea legii privind ONG-urile, în privința căreia a fost găsit un consens de modificare a unor articole care ar minimiza riscurile de intervenție a forțelor externe în politica internă a țării.

Situația privind COVID-19 în Moldova

În prezent, potrivit președintelui, în spitale se află aproximativ 1500 de persoane. La domiciliu se tratează 800 de persoane, câteva sute sunt în stânga Nistrului și cazuri active sunt circa 3700.

Potrivit datelor oferite de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, sunt 5797 persoane care s-au vindecat. Totodată, Dodon a precizat că ”din 48 de țări europene, Moldova ocupă locul 22 la numărul de infectați la un milion. Locul 19 la decese la un milion și avem rata deceselor 3,5% din numărul total de infectați”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0