Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rossotrudnicestvo: Studenții străini trebuie să rămână în cămine

© Fotolia / WavebreakmediaMicro Студенты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția federală rusă a subliniat că tentativele mai multor universități de evacuare a studenților străini din cămine pentru perioada de vară sunt inacceptabile.

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Rossotrudnicestvo a recționat la informația apărută în spațiul public potrivit căreia unele universități rusești le cer studenților străini să elibereze căminele până la sfârșitul lunii iunie curent. Evacuarea forțată a studenților este inacceptabilă, a precizat serviciul de presă al instituției. Universitățile ar trebui să dea dovadă de o atenție responsabilă față de cetățenii străini care sunt lipsiți de posibilitatea de a reveni în patrie în contextul răspândirii noii infecții cu coronavirus (COVID-19).

"Într-adevăr, evacuarea studenților străini din cămine este inacceptabilă și aici susținem pe deplin Ministerul Educației și Științei al Federației Ruse. Din câte știu eu, cu ceva timp în urmă, Ministerul a trimis o scrisoare către universitățile ruse, în care se spune că în niciun caz nu trebuie evacuați studenții străini, care din motive obiective au fost forțați să rămână în Rusia”, a declarat pentru Sputnik, șeful adjunct al Rossotrudniceestvo, Pavel Șevțov.

Potrivit acestuia, evacuarea studenților străini din cămine ar putea cauza un prejudiciu de imagine Rusiei.

”Atât Rossotrudnicestvo și Ministerul Educației, cât și Ministerul Afacerilor Externe fac o treabă minunată pentru a atrage studenți străini în Rusia, ca parte a proiectului federal ”Export de educație”. Pentru a implementa acest proiect, este necesar să fie create cele mai favorabile condiții pentru ca studenții străini să rămână în țara noastră. Dacă unele universități lipsite de scrupule vor începe din anumite motive să crească brusc costul vieții în cămine sau să le ordone să le părăsească, toate acestea ar trebui oprite”, a declarat șeful adjunct al Rossotrudnicestvo.

Mihail Davîdov, șeful reprezentanței „Rossotrudnicestvo” în Moldova - Sputnik Moldova
Jubileu: Ce surprize pregătește „Rossotrudnicestvo” în Moldova

Șevțov a explicat în detalii ce măsuri de protecție a drepturilor studenților străini urmează să fie luate la Rossotrudnicestvo.

”Când apar informații despre anumite universități care încearcă să evacueze studenții, noi efectuăm lucrări explicative cu conducerea acestor instituții, deoarece lucrăm îndeaproape cu multe dintre ele, realizăm prezentări ale acestor universități în străinătate”, a spus el. „Prin urmare, avem anumite pârghii. Universitățile nu se află în subordinea noastră, dar le putem explica că aceste acțiuni afectează în mod negativ imaginea universității în sine și a țării în ansamblu. Împreună vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că studenții nu ajung pe stradă și să trăiască în continuare în cămine”, a menționat Șevțov.

În martie 2020, ministrul Educației și Științei al Rusiei, Valeri Falkov, a participat la o întâlnire online cu rectorii universităților rusești, unde le-a cerut să nu țină studenții dacă doresc să se întoarcă acasă, ci și să țină cont de faptul că unii studenți „nu ar dori să plece, pentru că este scump din punct de vedere financiar, sau din alte motive".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0