CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Universitățile publice din țară vor fi finanțate după o nouă metodologie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern. Noua metodologie stabilește finanțarea standard, în bază de cost standard per student și coeficienți de ajustare.
Totodată, se ține cont de gradul de complexitate a programelor de studii de la ciclurile de licență și master, de finanțarea compensatorie pentru susținerea performanței și de finanțarea complementară pentru modernizarea bazei materiale și didactice a instituției.
Banii pentru finanțarea standard a instituțiilor publice de învățământ superior sunt prevăzuți pentru programele de studii superioare de licență și master, autorizate provizoriu sau acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare sau de alte agenții internaționale de asigurare a calității.
Aceste alocații bugetare includ:
- cheltuieli pentru salarizarea personalului științifico-didactic, științific, didactic și didactic auxiliar, a personalului de cercetare implicat în desfășurarea programelor de studii și a altor categorii de personal;
- contribuțiile pentru asigurări sociale și medicale obligatorii.
- cheltuieli de achiziționare a mărfurilor, serviciilor şi lucrărilor necesare pentru asigurarea desfășurării procesului educațional și de cercetare ştiinţifică
- procurări de mijloace fixe în scopuri educaționale şi de cercetări științifice universitare.
Calculele cu referire la alocațiile bugetare directe au ca punct de pornire doi piloni: numărul de studenți echivalenți și costul standard per student. Noțiunea de student echivalent este introdusă pentru a exprima faptul că procesul de formare profesională universitară a unui student necesită costuri diferite, în funcție de forma de învățământ, ciclul de studii la care acesta este înscris, domeniul de studii în care este pregătit.
Schimbări în educație: Ce se va întâmpla cu universitățile din Moldova>>>
Costul standard per student reprezintă suma de bani arocată pentru un student înscris la licență, într-un program cuprins în grupul l.
Prin aprobarea acestei metodologii se dorește creșterea transparenței deciziilor privind alocările bugetare către universități și păstrarea formei de control aflată la dispoziția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a ministerelor de resort.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova