Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericol major de intoxicație: Avertizarea specialiștilor ANSP

CC0 / Pixabay / adege / Грибы
Грибы - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Națională pentru Sănătate Publică avertizează asupra riscurilor consumului de ciuperci. Pot provoca chiar moartea.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Consumul de ciuperci poate pune în pericol viața cetățenilor.

Грибы - Sputnik Moldova
Societate
Durere fără margini într-o familie din Rezina: Mama și fiica au murit otrăvite cu ciuperci
Este vorba în special de ciupercile pe care oamenii le culeg de sine stătător sau le cumpără de la comercianţii de pe drumurile din preajma pădurilor, după care urmează prepararea incorectă în condiţii casnice.

Constatarea a fot făcută de Agenția Națională de Sănătate Publică după ce zilele trecute două persoane adulte au decedat în urma intoxicării cu ciuperci, iar un copil de trei ani a fost spitalizat în comă.

În context, ANSP atenționează cetățenii să respecte toate regulile pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci şi în primul rând a formelor grave şi deces.

  • Nu consumați, degustați, mai cu seamă în formă crudă, ciupercile pe care nu le cunoașteți sau vă trezesc suspiciune
  • Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate
  • Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanţe toxice şi devin necomestibile
  • Nu implicaţi în procesul de colectare copiii
  • Nu admiteți consumul ciupercilor în alimentația copiilor
  • Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de cinci ore nu distruge sporii.

Праздничный стол в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Șeful ANSP: Să nu ajungeți cu intoxicații alimentare la spitalele pline de COVID-19
Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi începerea tratamentului pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor pot apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă.

După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţii severe hepatice şi insuficienţa renală, care pot duce la sfârşit letal. Există şi unele ciuperci care devin toxice atunci când sunt consumate în combinaţie cu alcool.

Recomandarea specialiștilor este ca la primele simptome de intoxicaţie să ne adresăm urgent după ajutor medical.

În 2019 au fost înregistrate 81 de cazuri de otrăvire cu ciuperci, fiind afectate 88 de persoane, inclusiv 15 copii. Două persoane nu au mai putut fi salvate.

Amintim, acum două zile o tânără de 26 de ani și mama acesteia în vârstă de 47 de ani au murit, după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Totodată, copilul tinerei, în vârstă de 3 ani, a fost transportat la spital în comă. Copilul și-a revenit abia astăzi și dă semne de însănătoșire. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0