Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O primă divergență între Guvern și BNM: Cine plătește avocații funcționarilor corupți

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei nu este de acord cu cerea premierului Ion Chicu ca funcționarii Băncii Centrale care sunt bănuiți că au participat la furtul miliardului să ia bani de la stat ca să-și plătească avocații.

CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. După ce premierul Chicu a anunțat astăzi că funcționarii Băncii Naționale a Moldovei bănuiți de implicare în ”furtul miliardului” beneficiază astăzi de serviciile avocaților din contul BNM și că acest privilegiu va fi eliminat în scurt timp, administrația Băncii Centrale a venit cu un comunicat de presă în cae își exprimă dezacordul cu propunerea lansată de premier, care ar consta în amendarea respectivei prevederi din Legea cu privire la Banca Natională a Moldovei.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Poporul nu va mai plăti avocații celor implicați în ”furtul miliardului”

Într-o lungă înșiruire de argumente, BNM lasă să se înțeleagă că nu susține amendamentul Guvernului, dat fiind că Banca Centrală este mandatată "să exercite un șir de  atribuții complexe, printre care  stabilirea și implementarea politicii monetare și valutare, reglementarea, supravegherea și rezoluția bancară, reglementarea și supravegherea  infrastructurilor piețelor financiare".

BNM  mi afiormă că mai deține și un statut distinct.

"Având în vedere dubla ipostază de autoritate monetară și prudențială, Banca Națională are un rol esențial în menținerea stabilității financiare. Ținând cont de interesul public pentru menținerea stabilității financiare și complexitatea evaluărilor  necesare în acest domeniu, Banca Națională deține un statut distinct", adnunșă Banca Centrală în comunicatul său de presă.

BNM mai afirmă că statutul său special este recunoscut la nivel internațional:

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo face dezvăluiri despre implicarea lui Plahotniuc în „jaful secolului”
"Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție  care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere și rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale. Între acestea se numără Principiile – cheie pentru o supraveghere bancară eficientă, enunțate de Comitetul Basel pentru  Supraveghere Bancară (Principiul 2.9), Atributele - Cheie ale Regimurilor Eficiente de Rezoluție  enunțate de Comitetul de Stabilitate Financiară (Atributul – cheie 2.6), opiniile și rapoartele de convergență ale Băncii Centrale Europene".

BNM amintește și de donatorii externi ai Republicii Moldova: FMI și UE.

"De asemenea, suficiența cadrului  legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de  donatorii și partenerii internaționali  (FMI, UE) înainte de disbursarea mijloacelor bănești".

Amintim că astăzi premierul Ion Chicu a cerut ca primele avocaților pentru funcționarii corupți ai BNM care au admis furtul miliardului să nu mai fie plătite de către stat.

”Noiembrie 2014. Din sistemul bancar al țării se fură 1 miliard de dolari. Conducerea Băncii Naționale joacă un rol activ în această crimă. De atunci, mai mulți funcționari ai BNM au nimerit în vizorul procuraturii și au statut de bănuiți/învinuiți. Tot acest timp serviciile pentru avocați de sute de mii de lei (sau chiar milioane) sunt achitate... de BNM”, a explicat el.

Potrivit șefului Cabinetului de Miniștri, pe lângă salarii de sute de mii de lei lunar, acești funcționari beneficiază de înlesniri inimaginabile, inclusiv de a fi apărați din banii statului atunci când încalcă legea.

”Firește, această situație nu mai poate fi tolerată și am propus eliminarea acestor plăți în folosul participanților la furtul miliardului din cadrul BNM”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook..

El a mai menționat că, la acțiunile justificate și adecvate ale Guvernului, conducerea BNM a decis să "se plângă" corpului diplomatic străin și FMI, cum că statul ar atenta la independența Băncii Centrale.

Premierul a asigurat că în zilele apropiate autoritățile vor veni cu proiectul de modificare a legislației pentru a elimina privilegiile absolut neîntemeiate de care se bucură funcționarii acestei instituții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0