Legea cu privire la Procuratură va fi modificată

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul va trebui să revizuiască prevederile în vigoare, în concordanță cu hotărârea Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik, Alexandr Suru. Ministerul Justiției a început elaborarea proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură.

Autoritățile trebuie să revizuiască prevederile incluse în anul 2019. În special, este vorba despre articolele ce se referă nemijlocit la procedura de numire a procurorului general, care au fost anulate practic în luna mai de Curtea Constituțională.  

Cele mai mari nedumeriri ale Înaltei Curți au apărut în raport cu comisia Ministerului Justiției privind selectarea preliminară a candidaților.  

Legea în redacția actuală prevede că organul corespunzător selectează și prezintă lista candidaților Consiliului Superior al Procurorilor. CSP poate să întoarcă lista în cazul în care cel puțin un candidat nu întrunește criteriile prevăzute în legislație. Comisia, la rândul său, poate refuza să revizuiască lista trimisă de CSP la reexaminare, dacă consideră argumentele Consiliului inacceptabile.   

Procuraturii generale - Sputnik Moldova
Societate
Procuratura face un prim bilanț în cazul dosarelor pretins politice - detalii

Și articolul cu referire la demisia procurorului general limitează competențele Consiliului Superior al Procurorilor. În special, el prevede că la notificarea președintelui sau a ministrului Justiției se constituie o comisie pe lângă Ministerul Justiției pentru examinarea activității procurorului general. În cazul în care există temei pentru demiterea lui, comisia expediază o solicitare la Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit Curții Constituționale, textul legii este formulat astfel încât solicitarea comisiei poate fi respinsă de CSP o singură dată. La solicitarea repetată, CSP trebuie să se supună. 

Înalta Curte consideră că aceste prevederi prejudiciază independența Consiliului Superior al Procurorilor. În special, judecătorii au menționat că în condițiile în care alegerea candidaților se face în limitele listei comisiei ministeriale, atribuțiile Consiliului sunt reduse substanțial. 

În opinia CCM, Consiliul deține un mandat prevăzut de Constituție, care nu poate fi uzurpat. 

Cu referire la mecanismul de demitere a procurorului general, Curtea Constituțională a remarcat că în Legea Supremă rolul de bază în acest sens îi revine CSP-ului și președintelui, iar în redacția actuală Legea cu privire la Procuratură este în contradicție cu prevederile Constituției, pentru că noile norme limitează competențele CSP-ului în procesul de demitere a procurorului general. 

CCM susține că în acest caz este limitat și rolul constituțional al Consiliului, pentru că o parte a competențelor îi revine comisiei ministeriale. 

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo face dezvăluiri despre implicarea lui Plahotniuc în „jaful secolului”

Solicitarea cu privire la modificarea Legii cu privire la Procuratură a venit în 2019 din partea deputaților care în prezent fac parte din grupul „PRO Moldova”.

Prin urmare, Curtea Constituțională a admis parțial solicitarea, menționând că procedura de numire și demitere a procurorului general este în contradicție cu prevederile Legii Supreme. În același timp, președintele CCM Domnica Manole a remarcat că hotărârea Curții nu are efect retroactiv și nu anulează mandatul actualului procuror general Alexandr Stoianoglo. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0