Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura face un prim bilanț în cazul dosarelor pretins politice - detalii

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Grupul de control și monitorizare instituit în februarie curent prin dispoziția procurorului general a luat decizii în cazul a 9 dintre dosarele pe care urmează să le evalueze.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Procuratura Republicii Moldova anunță despre un prim bilanț al evaluării dosarelor cu caracter politic. Anunțul vine la aproximativ patru luni de la inițierea, de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a procesului de evaluare a celor 38 de dosare penale. Astfel, grupul de control și monitorizare s-a pronunțat în cazul a 9 dintre acestea.
Este vorba de dosare aflate la faza de urmărire penală:

  • Clasarea dosarelor penale în privința Ludmilei Kozlovska, Valentin Eșanu, Nina Cereteu, Andrian Borș și David Davitean (pe capătul de acuzare vizând tentativa de omor al lui Gherman Gorbunțov);
  • Revocarea măsurii preventive (arestul preventiv) și clasarea dosarului de căutare în privința Anei Ursachi;

Dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată:

  • A fost emisă sentință de încetare a procesului penal în privința lui Valentin Eșanu

Dosare aflate la faza de executare a pedepsei:

  • Procuratura a deschis procedura de revizuire a procesului penal în privința Olgăi Punga și a inițiat procedura de suspendare a executării pedepsei;
  • Procuratura a intervenit în favoarea condamnatului Safarmatov Arslan cu recurs în anulare, solicitând suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea în privința acestuia (combatant, cu grad de invaliditate), însă prin decizia Curții Supreme de Justiție recursul a fost respins. Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Buiucani examinează, în prezent, cererea acestuia de revizuire a dosarului penal.

Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Societate
Structura sistemului Procuraturii Chișinău, modificată la cererea lui Alexandr Stoianoglo
Instanța de judecată urmează să se pronunțe în curând și pe celelalte cauze penale, aflate pe rol. Deocamdată, soluții pe aceste dosare nu au fost adoptate, ședințele fiind amânate din cauza regimului special de activitate al acestora. 

Amintim că Procurorul General a instituit în luna februarie un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

”Grupul a evaluat și continuă să evalueze fiecare dosar, inclus în listă, aflat atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile sunt dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz”, informează Procuratura printr-un comunicat.

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo face dezvăluiri despre implicarea lui Plahotniuc în „jaful secolului”
De asemenea, Procuratura Generală a luat act de sugestiile avocaților unor persoane pretins persecutate politic și a decis antrenarea apărătorilor acestora în procesul de evaluare a dosarelor. În acest sens, avocaților persoanelor pretins a fi urmărite politic li s-a solicitat să prezinte în adresa Procurorului General informații sintetizate, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.

Informațiile părții apărării sunt examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului, asigurând obiectivitatea și echitabilitatea procesului judiciar, în conformitate cu art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0