În exclusivitate pentru Sputnik: Șeful „Moldovagaz”, despre livrarea gazelor din România

CC0 / pixabay / Газовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful companiei „Moldovagaz” a povestit că, după încheierea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, pentru majorarea volumului partenerii trebuie să facă investiții suplimentare în infrastructura energetică pe teritoriul său.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău se va încheia în această vară, dar nu se va reuși acoperirea consumului pentru toată republica prin această ramură - este nevoie de investiții în infrastructura energetică a României.

 Gazoduct - Sputnik Moldova
Va fi oare gazoductul Iași–Chișinău o salvare pentru Moldova
 Declarația a fost făcută de către șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban în studioul Sputnik Moldova. 

„Pe teritoriul nostru partea lineară va fi finalizată în termenii prevăzuți. Cred că vor reuși. Cel mai probabil, în iulie-august gazoductul va fi testat și dat în exploatare. Nu văd aici nicio problemă. Problema este alta - pe partea românească sunt câteva etape care trebuie să fie finalizate”, a declarat Vadim Ceban. 

Potrivit șefului „Moldovagaz”, pe teritoriul țării vecine trebuie să fie construite două stații de compresie și să fie modernizat un gazoduct. Pentru asta este nevoie de investiții capitale. 

„Nu știu cât va dura efectuarea investițiilor în infrastructura energetică. Ca să ne ofere presiunea necesară, este nevoie de stații de compresie pe teritoriul României și să fie majorat diametrul gazoductului pe segmentul Onești-Iași. Pentru asta sunt necesare investiții. De aceea, la această etapă, un anumit volum va exista, dar acesta nu va acoperi consumul nici măcar pe partea dreaptă a Nistrului. Este evident”, a remarcat șeful „Moldovagaz”. 

Cu toate acestea, a menționat Ceban, pentru securitate, Moldova are nevoie de un gazoduct de alternativă, ca să-l folosească la necesitate. 

Potrivit lui, „Moldovagaz” va folosi capacitățile acestui gazoduct, dacă acest lucru va fi rentabil pentru companie. „Opțiunea care se creează va fi analizată și, respectiv, se va decide ce este avantajos pentru noi și în ce direcție ne orientăm”, a menționat Ceban. 

El a subliniat că la această etapă nu este suficientă construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, până când nu vor fi construite pe teritoriul României toate mecanismele pentru livrarea gazului.

„Acolo este o problemă. Pe teritoriul Moldovei lucrările se vor încheia și aici nu există întrebări, ele vor fi acolo - pe partea românească este necesar să se poată efectua presiunea și să fie livrat volumul. Asta nu depinde de noi, ci de Transgaz”, a conchis Ceban. 

Anterior, reprezentanții Ministerului Economiei al Republicii Moldova au declarat că construcția gazoductului Ungheni-Chișinău se va încheia la 1 august curent. Lucrările pe 7 segmente ale acestui obiectiv se desfășoară din 2019. Valoarea proiectului este de aproximativ 76 de milioane de euro. Darea în exploatare a acestui obiectiv s-a amânat de mai multe ori. 

Lungimea gazoductului Ungheni-Chișinău va fi de 120 de kilometri. El va avea o capacitate de livrare a 1,5 miliarde de metri cubi de gaz anual. Această ramură are menirea de a conecta capitala Republicii Moldova - cel mai important consumator din țară - la gazoductul Iași-Ungheni, construit anterior. Această magistrală unește Moldova și țara vecină. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0