Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Igor Dodon susține că s-au plătit sume exorbitante pentru traseismul politic

© Sputnik / Rodion Proca Conferința de presă a președintelui Igor Dodon, după căderea Guvernului Sandu / Пресс-конференция Игоря Додона после падения правительства Санду
 Conferința de presă a președintelui Igor Dodon, după căderea Guvernului Sandu / Пресс-конференция Игоря Додона после падения правительства Санду - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Igor Dodon a vorbit despre posibilele scenarii politice care ar putea avea loc în curând. Potrivit oficialului, indiferent de mișcările politicienilor, ele vor fi în avantajul PSRM și a președintelui. Declarațiile au fost făcute la o emisiune de la postul Moldova 1.

CHIȘINĂU, 9 iun. - Sputnik. Președintele Igor Dodon a vorbit despre trei scenarii politice care ar putea fi puse în aplicare de deputații din opoziție. Potrivit oficialului, dacă mai pleacă câțiva deputați din coaliție, Guvernul rămâne fără susținere parlamentară. Totuși, șeful statului crede că Executivul trebuie să vină cu proiecte sociale și economice în Parlament în continuare.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Un an de la căderea regimului Plahotniuc

”Va avea sau nu susținere Guvernul, mergem așa până la alegerile prezidențiale. Guvernul, cu un priemier responsabil, așa cum este domnul Chicu, nu-și dă demisia și eu cred că nu trebuie să-și dea demisia, trebuie să asigure funcționalitatea guvernării, salarii, pensii, drumuri care sunt acum în reparație. Scenariul 2: oponenții noștri au 51-52 de mandate și iau decizia de a da jos Guvernul, ceea ce însemană criză politică, și numesc alt Guvern. Un alt candidat la funcția de premier este înaintat de președintele țării. Eu pot să-l înaintez pe Chicu de 2-3 ori și nimeni nu va putea să mă oblige să semnez pe altcineva. Chiar dacă se va încerca utilizarea Curții Constituționale, așa cum făcea Plahotniuc, atunci dreptul de desemnare îi revine doamnei Greceanîi. Nicio soluție să numească un premier fără acceptul președintelui nu este. Scenariul 3: presupune jos Guvernul și nu se alege alt Guvern până la alegerile prezidențiale. Se epuizează încercările și se ajunge la anticipate”, a menționat Igor Dodon.

Președintele susține că un alt Guvern are șanse doar cu participarea PSRM. Mai mult, poate fi formată o coaliție largă între PSRM, PDM și Blocul ACUM, însă fără grupul lui Candu și Partidul „ȘOR”. Șeful statului a criticat traseismul politic, care, potrivit lui, se realizează contra unor sume enorme de bani. Igor Dodon mai zice că aceste mișcări au început să fie făcute în momentul când procurorii au început să avanseze  în dosarul aeroportului și cel al miliardului furat. 

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
Încă un deputat a părăsit fracțiunea PDM

”În fiecare zi îl atacă pe Dodon și vor să dea jos Guvernul. Asta însemană că se tem de noi. Mie îmi pare că se cristalizează o coaliție în Parlament Sandu-Candu-Plaha-Șor. Când deputații sunt cumpărați cu sume de un milion de dolari, Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie fugăriți toți și trebuie anticipate. Ideal ar fi să avem parlamentare în aceeași zi cu prezidențialele. Îi atenționez pe cei care umblă cu cumpăratul deputaților că data viitoare când vor încerca să cumpere deputați se vor pomeni lângă ei cu procurorul”, a mai spus șeful statului. 

Igor Dodon mai spune că anume fostul lider democrat și Ilan Șor ar fi interesați să provoace distabilizare în țară.

”Ei speră foarte mult că vor putea să câștige ceva timp, să nu se miște repede dosarele lor, dar nu înțeleg că justiția este separată de majoritatea parlamentară. Scopul este de distabilizare. Plahotniuc și Șor, unul este pe un continent, celălalt pe altul, au aruncat undițele, mai cumpără câte un deputat și speră să prindă un pește ceva. Nu le va reuși numic. Dar mai depinde și de cei de pe dreapta. Dacă vor merge la complot”, a menționat Igor DOdon.  

Politicienii vizați nu au comentat deocamdată declarațiile lui Igor Dodon. Șeful statului a mai spus că în septembrie va anunța dacă participă la prezidențialele din toamnă și că asta se va întâmpla doar dacă cetățenii vor dori acest lucru.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0