7200 de încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere au fost comise de șoferi și documentate de oamenii legii în doar 10 zile. Cel mai frecvent, conducătorii auto din țara noastră depășesc limita de viteză. Astfel, în perioada 21-31 mai, când ofițerii Inspectoratului Național de Securitate Publică au desfășurat acțiunea „10 zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier”, peste 3200 de conducători auto s-au ales cu procese verbale pentru că au depășit limita de viteză admisă.
„Avem și peste 1000 de procese-verbale întocmite șoferilor pentru conducerea unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice, avem 573 de procese verbale pentru nerespectarea indicatoarelor și a marcajului rutier. La fel, au fost identificate peste 100 de unități de transport care aveau geamurile umbrite. Au fost întocmite 107 procese-verbale șoferilor care conduceau mașini cu numere de înmatriculare străine. Aceștia au încălcat regulile legate de vinietă”, a declarat șeful Secției evidență și analiză accidente rutiere a Direcției poliție de patrulare a INSP, Pavel Apostol, pentru Sputnik Moldova.
Totodată, șapte conducători auto au rămas fără permisul de conducere după ce au fost depistați în trafic în timp ce conduceau agresiv.
„În toată această perioadă, au fost reținuți șapte conducători pentru conducerea agresivă. Acestora le-a fost ridicat permisul de conducere și expediat în instanța de judecată cu propunerea de a fi lipsiți de dreptul de a conduce pentru o perioadă. Totodată, au fost depistați 212 conducători auto în stare de ebrietate, iar 45 de automobile au fost puse la parcările speciale pentru diverse încălcări comise de șoferi, iar două persoane au fost reținute deoarece se aflau în căutare”, a precizat Pavel Apostol.
Și peste 100 de pietoni s-au ales cu procese verbale, spune omul legii.
„124 de pietoni s-au ales cu procese verbale pentru traversarea neregulamentară a carosabilului, iar 72 de șoferi s-au ales cu procese verbale pentru trecerea la culoarea roșie a semaforului”, adaugă Pavel Apostol.
Cert este că în cele 10 zile cât s-a desfășurat acțiunea, numărul accidentelor produse a fost cu mult mai mic, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Dacă e să facem o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, am reușit să reducem cu 60-70% numărul accidentelor rutiere. Anul acest fiind produse doar 35 de accidente rutiere, care s-au soldat cu două persoane decedate și 46 care s-au ales cu diverse traumatisme. Anul trecut, în această perioadă s-au produs peste 90 de accidente rutiere, soldate cu 10 persoane decedate și peste 100 de persoane care au suferit traumatisme”, conchide Pavel Apostol.
De menționat este că în acțiunea „10 zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier” au fost implicați 120 de angajați ai Inspectoratului Național de Securitate Publică, aproape 130 de echipaje de patrulare și 16 angajați ai Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.