Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

În Chișinău a fost marcată Ziua Limbii Ruse de ziua de naștere a lui Pușkin

Abonare
În Chișinău a fost marcată a 221 aniversare a zilei de naștere a poetului Alexandr Pușkin. Evenimentul a avut loc în grădina publică Ștefan cel Mare din Capitală.

Oficiali și diplomați au venit să cinstească memoria poetului și au au depus flori la bustul lui Pușkin.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit în fața asistenței.  

"Noi venim nu doar aici, este și Dolna și muzeul lui Pușkin, unde îi cinstim memoria marelui poet. Noi îl considerăm și poet moldovean pentru că el o parte din viața lui și-a petrecut-o în Basarabia, în Moldova. poezii foarte frumoase. Și despre Moldova a scris. Astăzi este ziua nașterii lui Pușkin, dar și Ziua Limbii Ruse", a declarat președintele moldovean. .

La manifestații a participat și ambasadorul Rusiei în Moldova

"Moștenirea marelui, genialului om – istoric, scriitor, diplomat, întemeietorul limbii ruse literare moderne și a literaturii clasice ruse – aparține nu doar Federației ruse, dar și întregii lumi", a declarat ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov.

Cel mai cunoscut monument al poetului se află în grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău.

Посол РФ в Молдове Олег Васнецов - Sputnik Moldova
Mesajul ambasadorului rus, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin
Bustul este de bronz și a fost turnat, în mărimi naturale, de sculptorul Alexandr Opekușin. Este copia exactă a statuii lui Pușkin din Moscova și cel mai vechi monument din Chișinău.

Monumentul a fost inaugurat în anul 1885, atunci când primar al Chișinăului era Carl Șmid. Banii pentru înălțarea monumentului au fost colectați chiar de către locuitorii orașului.

Pușkin a trăit în Basarabia din 1820 până în 1823. Aici el a lucrat asupra mai multor opere cunoscute de-ale sale Până în prezent, poeziile lui au fost traduse în mai bine de 200 de limbi ale lumii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0