Potrivit managerului Centrului social pentru Copii în Situații de Risc din orașul Ștefan Vodă, Vadim Dimitrenco, capacitatea centrului de plasament este de 16 de copii. La moment, toate locurile sunt completate.
"Desigur că sunt mult mai mulți copii care ar avea nevoie de serviciile centrului. Capacitatea centrului însă nu ne permite să-i adăpostim pe toți. Întreaga echipă și-ar dori ca numărul copiilor aflați în situații de risc să fie mult mai mic, însă realitate este alta, iar situația ne obligă să muncim în fiecare zi și să-i ajutăm să-și construiască un viitor mai bun", a declarat pentru Sputnik managerul instituției.
Vadim Dimitrenco, cel care de 11 ani este la cârma centrului spune că în mare parte copiii care ajung în centrul de plasament sunt acei rămași fără ocrotire părintească, a căror părinți sunt decedați sau decăzuți din drepturile părintești, copiii abandonați temporar sau copiii care duc un mod de viață stradal. Întreaga echipă care lucrează în cadrul centrului se străduie să cultive deprinderi de viață pentru beneficiari, pentru ca aceștia să fie pregătiți să întâmpine responsabilitățile și primejdiile vieții.
Anterior, Vadim Dimitrenco a declarat în studioul Sputnik Moldova că centrul de plasament este amenajat conform standardelor minime de calitate, în corespundere cu particularitățile de vârstă și individuale ale copilului, și îi asigură acestuia un mediu cât mai apropiat de cel familial, iar "conform Regulamentului-cadru, aflarea copilului în Centru de plasament temporar nu depășește 12 luni, perioadă în care autoritățile și personalul instituției de resort sunt obligați să găsească soluția optimă de rezolvare a cazului".
În raionul Ștefan-Vodă, în total sunt cinci centre de plasament, destinate copiilor și persoanelor în etate.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova