Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova: Evoluția epidemiei de COVID-19 în cifre

Abonare
Astăzi s-au împlinit exact 90 de zile de la confirmarea primului caz de COVID-19 în Republica Moldova. Cum a evoluat situația epidemiologică în acest răstimp și la ce rezultat am ajuns astăzi. Vedeți cifre și date elocvente în Infograficul Sputnik Moldova.

Chiar dacă mulți credeau inițial că noul coronavirus este departe de noi, pe 7 martie curent în Republica Moldova este înregistrat totuși primul caz, de import, de infectare cu COVID-19. A fost vorba de o femeie revenită cu avionul din Italia, care a fost luată cu ambulanța chiar de la aeroport.

În scurt timp, de la câteva zeci de cazuri confirmate săptămânal, acestea au început să crească cu câteva sute, ca să avem în ultimele săptămâni peste o mie de cazuri noi.  Din păcate, în scurt timp au fost înregistrate și primele decese, dar și primele cazuri de vindecare a pacienților. Situația în cazul coronavirusului de tip nou este complicată de faptul că nu există un tratament specific  împotriva acestuia și nici un vaccin.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Sistemul medical, la limita epuizării iată ce declarații au făcut Furtună și Dumbrăveanu

Astfel, până în data de 5 iunie, numărul total al cazurilor confirmate a ajuns la 9247. S-au vindecat până în prezent  5240 de persoane. Totodată, 323 de oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de coronavirus, fiind vorba în temei de persoane în vârstă care mai sufereau și de alte boli grave.

Printre cei confirmați cu COVID-19 sunt și foarte mulți angajați din sistemul medical – 1713 potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății. Lucrători medicali sunt și printre cei decedați. Anterior, Întregul spital de la Ștefan Vodă a intrat pentru o lună în carantină din cauza numărului mare de infectări.

În această perioadă de trei luni în care autoritățile încearcă să oprească răspândirea noului coronavirus, au fost luate mai multe măsuri și impuse restricții drastice. Astfel, în data de 17 martie în țară a fost instituită starea de urgență, până în data de 15 mai. A fost sistat procesul educațional, a fost oprit transportul internațional, au fost închise piețele, centrele comerciale, localurile. În mai multe localități a fost instituită carantină.

Premierul Chicu cere ca Piața Centrală să fie din nou închisă - Iată motivul>>>

Toate aceste măsuri au avut o influență extrem de gravă asupra economiei și bunăstării populației. De la sfârșitul lunii aprilie, autoritățile au început anularea unui șir de restricții, astfel că până acum a fost reluată circulația  transportului internațional, au început să activeze piețele, în scurt timp urmează să fie reluate cursele aeriene, să fie deschise cafenelele și restaurantele.  Însă specialiștii bat alarma pentru că numărul cazurilor noi confirmate este în continuă creștere, iar oamenii par să fi interpretat greșit măsurile de relaxare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0