Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Coridorul eclipselor din 2020: Astăzi avem o eclipsă de Lună, apoi urmează una de Soare

© Sputnik / Ilia Naymushin / Accesați arhiva multimediaEclipsa de Lună din 10 ianuarie 2020 lângă Krasnoiarsk, Rusia
Eclipsa de Lună din 10 ianuarie 2020 lângă Krasnoiarsk, Rusia

 - Sputnik Moldova
Abonare
Anul 2020 ne-a adus un „coridor din 6 eclipse” – două de Soare, una inelară și alta totală, și 4 de Lună, toate prin penumbră. A doua eclipsă de Lună din acest an se va produce diseară.

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Luna se apropie astăzi de faza plină, iar în seară  se va produce o eclipsă de Lună prin penumbră, a doua din acest an.  Pe 21 iunie se va produce și o eclipsă de Soare.

Iată ce fenomene astronomice avem posibilitatea să urmărim pe cerul serii cu ochiul liber: 20:46 – începe eclipsa de Lună, 22:18 – Luna atinge faza plină, 22:25 – faza maximă a eclipsei, 00:04 – sfârșitul eclipsei, potrivit Planetariului de la Moscova și Observatorului Astronomic de la București.

Eclipsa de Lună va dura 4 ore și 4 minute. Dacă cerul va fi senin, Luna se va vedea foarte aproape de orizont, către Răsărit.

O eclipsă de Lună prin penumbră nu este foarte „întunecată” – culoarea satelitului natural al Pământului se modifică ușor.

© Sputnik / Eleonora LisnicEclipsă de Lună
Coridorul eclipselor din 2020: Astăzi avem o eclipsă de Lună, apoi urmează una de Soare - Sputnik Moldova
Eclipsă de Lună

Prima eclipsă de Lună din 2020 am observat-o pe 10 ianuarie. Urmează eclipsele de Lună din  5 iunie, 5 iulie și 30 noiembrie.

Toate cele patru eclipse de Lună din 2020 vor fi eclipse prin penumbră - Luna nu va intra deloc în umbra Pământului, ci doar în penumbra lui. De reținut că o eclipsă de Lună poate avea loc doar la faza de Lună Plină.

Astrologii spun că anul 2020 este neordinar prin numărul eclipselor

 Luna Plina - Sputnik Moldova
La noapte se face Lună Plină: De ce unii oameni sunt nervoși și ce schimbări ne așteaptă
Astrologii precizează că Luna Plină din 5 iunie se produce în Constelația Săgetătorului și le recomandă în special nativilor din acest semn zodiacal să manifeste răbdare și să nu ia decizii bruște sau pripite.

Astrologii vorbesc despre un „coridor al eclipselor în 2020”, pentru că anul acesta vor fi șase la număr - două eclipse de Soare și patru eclipse de Lună.

Încă la început de an ei susțineau că acest număr important de eclipse ar sugera că 2020 va fi un an complicat, cu provocări neașteptate. Potrivit parapsihologilor, „o eclipsă lunară reprezintă o resetare a emoțiilor tale, ștergând bagajul emoțional din ultimele șase luni”.   

Eclipsele de Soare din 2020

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui.

Гало вокруг Солнца - Sputnik Moldova
Eveniment astronomic în preajma Crăciunului: Ce fac Soarele și Pământul - Video

Prima eclipsă de soare din 2020, una inelară, va avea loc pe 21 iunie și va fi vizibilă din Africa, Asia, China, Oceanul Atlantic și unele regiuni ale Federației Ruse.

Eclipsa inelară este atunci când Soarele și Luna sunt aliniate perfect cu Pământul, astfel încât diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui – din Soare se văd doar marginile. Eclipsa inelară de Soare este un fenomen rar și spectaculos.

A doua eclipsă de Soare din 2020, una totală, se va produce către sfârșitul anului, la 14 decembrie, și va fi vizibilă doar din America de Sud – Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic, Argentina și Chile.

Eclipsa totală de Soare este atunci când Soarele este acoperit complet de Lună – minute în șir, imaginea Soarelui este înlocuită de silueta întunecată a Lunii, dar coroana Soarelui rămâne vizibilă. Eclipsele totale de Soare sunt vizibile doar de pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0