Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Eveniment astronomic în preajma Crăciunului: Ce fac Soarele și Pământul - Video

© Sputnik / Miroslav RotariГало вокруг Солнца
Гало вокруг Солнца - Sputnik Moldova
Abonare
Discul Soarelui poate fi văzut prin telescop duminică, 5 ianuarie, cu 3% mai mare decât la începutul lunii iulie 2019, când Pământul și Soarele se aflau la distanța maximă posibilă.

CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Pământul și Soarele s-au apropiat duminică, 5 ianuarie, la cea mai mică distanță posibilă, potrivit site-ului Planetariului din Moscova, Federația Rusă.

La orele 10:48, Pământul a traversat Perihelionul - punctul de orbitare al planetei noastre aflat la cea mai mică distanță de Soare. Acest fenomen se produce o dată pe an.

Perihelionul este cel mai apropiat punct al orbitei unui corp ceresc în jurul Soarelui. Opusul său se numește Aphelion – cel mai îndepartat punct al orbitei unui corp ceresc în jurul Soarelui.

 Luna Plina - Sputnik Moldova
La noapte se face Lună Plină: De ce unii oameni sunt nervoși și ce schimbări ne așteaptă

Pământul traversează anual Perihelionul în intervalul 2-5 ianuarie, aproximativ peste 13 zile după solstițiul de iarnă în emisfera nordică.

Planeta noastră traversează cel mai îndepărtat punct de la Soare la începutul lunii iulie, când distanța dintre Pământ și astru este de 152 de milioane de kilometri.

Pământul descrie o rotație completă în jurul Soarelui în 365 de zile 6 ore 9 minute și 10 secunde.

Terra se rotește în jurul Soarelui pe o orbită eliptică, cu o viteză medie de 29,765 de kilometri pe secundă.

Fluxul de știri
0