Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Companiile așteaptă noi autorizații de transport în Rusia: Ce spun autoritățile

© Sputnik / OsmatescoIulian Postică
Iulian Postică - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică spune că deficitul de autorizații de transport cu Federația Rusă va fi rezolvat în curând. El mai declară că anual Moldova ar avea nevoie de peste 20 de mii de asemenea autorizații.
Companiile așteaptă noi autorizații de transport în Rusia: Ce spun autoritățile

Recent președintele Igor Dodon a declarat că va solicita părții ruse noi autorizații de transport pentru luna iunie. În anul curent, Moldova a obținut 16 mii de autorizații, iar  jumătate din ele, deja, este epuizată.

Moscova - Sputnik Moldova
Dodon va discuta la Moscova subiectul creditului rusesc
Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică ne-a spus că la sfârșitul lunii mai Moldova a epuizat cota pentru prima jumătate a anului de 8000 de autorizații, ceea ce însemnă că acum la ANTA nu mai sunt autorizații pentru a fi livrate transportatorilor, iar 780 de autorizații au rămas încă în posesia transportatorilor care pot fi utilizate pentru luna iunie.

„Partea moldovenească, încă din luna aprilie, a făcut demersuri către partea rusă pentru a ne permite să utilizăm deja cota pentru a doua jumătate a anului, dar din păcate nu avem un răspuns până la ora actuală, poate în timpul apropiat situația se va clarifica. Noi sperăm că vom obține această posibilitate. Abordăm acest subiect de fiecare data în cadrul comisiilor mixte. Din păcate, această cotă s-a majorat nesemnificativ comparativ cu anul trecut: cu doar 1000 de autorizații. La următoarea ședință a comisiei mixte vom aborda iarăși acest subiect ca această cotă să fie majorată cu 4 sau 5 mii de autorizații”, a precizat Iulian Postică pentru Sputnik Moldova.

Gazprom - Sputnik Moldova
Vom avea prețuri mai mici la gaze? Iată ce spune șeful statului
Secretarul de Stat a mai spus că fiecare țară încearcă să-și protejeze transportatorii, iar 94% din serviciile de transport dintre Moldova și Federația Rusă sunt asigurate de transportatorii moldoveni, ceea ce însemnă că transportatorii ruși nu utilizează aproape deloc autorizațiile moldovenești pentru transportul mărfii.

Anterior președintele Igor Dodon a anunțat la Sputnik Moldova că autoritățile de la Chișinău au făcut un demers către autoritățile ruse de a le oferi o parte din autorizații de transport din stocul prevăzut pentru semestrul II pentru luna iunie. Acest subiect urmează să fie discutat în cadrul apropiatei vizite a lui Igor Dodon la Moscova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0