Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon va discuta la Moscova subiectul creditului rusesc

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaMoscova
Moscova - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul vizitei pe care o va efectua la Moscova posibilitatea semnării unui nou acord de împrumut cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat în această seară la o emisiunea "Contrapuct" realizată de Radio Sputnik Moldova. El a spus că în cadrul vizitei va aborda problema creditului rusesc, pe care deja s-au inițiat discuții.

Знак процента в витрине. - Sputnik Moldova
Disputele privind creditul rusesc continuă: Declarații
Dodon a precizat că premierul moldovean Ion Chicu i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Federației Ruse petnru a vedea care este poziția moscovei în chestiunea creditului.

"Acești bani snt prevăzuți în bugetul Federației Ruse. În februarie curent, când s-a făcut rectificarea bugetului Federației Ruse, așa cum se face în toate țările, aceste 200 de milioane de euro au fost prevăzute. Acum trebuie să vedem cu partea rusă: (banii – n.n.) mai sunt sau nu, putem să continuăm cu acest credit", a precizat Dodon.

În opinia președintelui Republicii moldova, în cazul în care rușii sunt de acord să semneze un nou contract de reditare, tu vor trebuie renegociate multe lucruri.  

"Eu nu cred că trebuie renegociate multe lucruri. Suma este lară, procentul este clar și vedem că și oponenții politici, cei care au inițiat adresarea la Curtea Constituțională, deja spun că condițiile sunt foarte bune, mult mai bune decât condițiile în care sunt oferite alte împrumuturi, atât pe piața internă, cât și pe piața externă. De aceea, vedme că aici avem un consens intern deja", a remarcat șeful statuli.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu veniturile la bugetul de stat și ce spune Ion Chicu despre creditul rus
"Referitor la unele punct din acrod care au fost puse sub semnul întrebării, a fost o poziție expusă foarte clar de către Ministerul Finanțelor a Federației Ruse, care, practic, a scos toate suspiciunile", a mai precizat Dodon.

Președintele moldovena spune că acum rușii urmează să decisă dacă sunt gata să semneze un nou acord de împrumut, mai ales că au temerea să nu se reprete povestea cu primul acord, car a fost declarat neconstituțional de Curtrea Constituțională de la Chișinău.

"Acum doar trebuie să vedem dacă partea rusă este gata să semnăm din nou acest acord și să mergem în parlament. Eu îi înțeleg pe partenerii jnoștri din Federația Rusă. Ei ne-au dat posibilityatea să luăm acești bani și acum probabil sunt anumite semne de întrebare, dar o să încercăm să le scoate în cadrul aceste ivizite. Principalul semn de întrebare este că rușii se întreabă: noi o să semnăm din nou, dar nu o să ajungme în aceeași situație?", a mai spus Dodon.   

Președinte a precizat că la Moscova urmează a mai fi discutate și alte două subiecte economice importante: autorizații pentru transportul inernațional și prelungirea facilităților (fără taxe) la exportul produselor din Republica Moldova după data din 1 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0