Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce pericol a mai neutralizat Armata Națională pe lângă COVID-19 - Video

© Photo : Ministerul ApărăriiArmata în combaterea COVID-19
Armata în combaterea COVID-19 - Sputnik Moldova
Abonare
Primăvara aceasta, în paralel cu operațiunile de patrulare și de asigurare a ordinii publice în localitățile care s-au aflat în carantină din cauza COVID-19, Armata a neutralizat și pericolul unor explozii într-o serie de raioane.

CHIŞINĂU, 4 iun – Sputnik. În primele cinci luni ale acestui an, geniștii Armatei Naționale au lichidat 1.110 de obiecte explozive. În total, ei au mers în 108 misiuni de deminare, în toate regiunile țării.

Geniști moldoveni - Sputnik Moldova
Societate
Impresionant: Cum arată și cât cântărește echipamentul unui genist moldovean – Video

Numai pe parcursul lunii mai geniștii au neutralizat aproximativ 800 de obiecte explozive de divers calibru – în majoritate rămase în sol după cel de-al doilea război mondial.

Cea mai amplă misiune de deminare desfășurată în perioada respectivă, condusă de locotenent-colonelul Gheorghe Banu, a fost cea din pădurea de lângă satul Bălțați, raionul Ialoveni, unde geniștii Batalionului „Codru” au descoperit până în prezent 770 de obiecte explozive de diverse tipuri.

Această misiune de geniu de lângă Bălțați, care a demarat pe 22 aprilie, va continua atât timp, până când militarii vor cerceta întreaga pădure.

Precizarea a fost făcută de şeful Serviciului geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, citat de Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

© Photo : Ministerul ApărăriiGeniștii Armatei Naționale la o operațiune de deminare
Ce pericol a mai neutralizat Armata Națională pe lângă COVID-19 - Video - Sputnik Moldova
Geniștii Armatei Naționale la o operațiune de deminare

Pe parcursul lunii mai, alte obiecte explozive au fost identificate și neutralizate în localități din raioanele Căuşeni, Ungheni şi Anenii Noi. Muniţiile au fost transportate la centrele de instruire din apropiere şi distruse în condiţii de maximă siguranţă.

Сотни десантников на парашютах высадились на заснеженные поля под Псковом - Sputnik Moldova
Societate
Echipamentul unui parașutist militar din „Fulger”: Cum arată și cât cântărește - Video

Sputnik a scris anterior că echipamentul unui genist aflat în misiune cântărește 57,3 kilograme. La efortul acestei greutăți fizice, se adaugă condițiile de stres și necesitatea unei concentrări maxime.

Geniştii Armatei Naţionale vor sărbători în luna octombrie a acestui an 28 de ani de la înființarea unității.

Batalionul de Geniu „Codru” a fost format pe 16 octombrie 1992 și este prima unitate a Armatei Naţionale decorată prin decret prezidenţial cu ordinul de stat „Credinţă Patriei”, clasa I.

La sfârșitul lunii mai, ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, și şeful Marelui Stat Major, comandant al Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan, au efectuat o vizită de lucru în Batalionul de Geniu „Codru”, de la Negreşti, pentru a se familiariza cu activitatea, dotarea și condițiile de serviciu ale efectivului unității.

Geniștii moldoveni au participat și la numeroase misiuni internaţionale, inclusiv în Irak și Kosovo. Acum, în Kosovo se află contingentul moldovenesc KFOR-12, format din 41 de militari profesionişti - şapte genişti, un pluton de 33 de infanterişti şi un ofiţer de stat major. Contingentul a plecat în Kosovo în decembrie 2019 şi se va afla acolo până în iunie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0