Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul de Externe: Studenții moldoveni nu vor sta în autoizolare în România

© Photo : CNSMcămin
cămin  - Sputnik Moldova
Abonare
Studenții din Republica Moldova care învață în România vor putea să își aducă lucrurile acasă din cămine fără să stea în izolare 14 zile.

CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Studeții din Republica Moldova care își fac studiile peste Prut nu vor trebui să stea în izolare 14 zile în cazul în care merg să-și ridice lucrurile din cămine. 

Aceștia pot trece frontiera fără obligația de a sta 14 zile închiși în cămin. Reprezentanții Ministerului de Externe precizează că au renegociat cu autoritățile din țara vecină aceste condiții și studenții au undă verde pentru a-și strânge lucrurile din cămine și de a se întoarge ulterior acasă.

"În conformitate cu precizările autorităților oficiale ale României, în momentul intrării pe teritoriul României, fiecare elev/student va declara faptul că, pe perioada șederii în România, va domicilia în căminul unde este repartizat, în vederea eliberării acestora. Ulterior va fi solicitată autorităților competente derogarea de la măsura izolării la domiciliu”, a precizat pentru Sputnik Moldova colaboratorul de presă la Ministerul de Externe, Sergiu Corcodel.

Potrivit lui Sergiu Corcodel, documentele necesare de a fi prezentate pentru solicitarea derogării în vederea părăsirii țării sunt:

  • copie a buletinului de identitate;
  • permis de ședere;
  • data la care intenționează să părăsească țara;
  • mijlocul de transport folosit (număr de înmatriculare al autovehiculului/copie a biletului de avion):
  • punctul de trecere al frontierei tranzitat;
  • număr de telefon de contact.

Dumitrița Schipschi este studentă la Universitatea Ioan Cuza din Iași. Tânăra spune că a venit acasă imediat ce a început pamdemia COVID-19 în România. Nu a reușit să-și ia toate lucrurile, așa că o bună parte din acestea au rămas în camera de cămin.

Larisa Dodu-Gugea - Sputnik Moldova
Cum îi ținem pe economiști în țară: Iată ce propune o universitate

”Stau de mai mult de trei luni acasă. Toate orele de la facultate le-am făcut în regim online. Mă gândeam să merg să-mi aduc lucrurile, dar în mod normal ar fi trebuit să stau în izolare 14 zile și mi s-a părut prea mult. Decizia ministerului de Externe mi se pare foarte bună în condițiile în care sunt foarte mulți studenți care au rămas blocați în Moldova și care au nevoie de unel lucruri care au rămas în cămine”, a precizat pentru Sputnik Moldova, Dumitrița Schipschi.

Toate documentele menționate vor fi prezentate atât de elevi și studenții din Republica Moldova, cât și de către însoțitori, după caz.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0