Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum îi ținem pe economiști în țară: Iată ce propune o universitate

© Sputnik / Miroslav RotariLarisa Dodu-Gugea
Larisa Dodu-Gugea - Sputnik Moldova
Abonare
Universitățile din țară pierd studenți, în fiecare an. Cum afectează fenomenul calitatea studiilor universitare?
Cum îi ținem pe economiști în țară: Iată ce propune o universitate

Declinul demografic și ofertele ademenitoare de studii din străinătate lăsă fără studenți universitățile din țară. Pentru a supraviețui, acestea depun efort să fie competitive. Colaborarea cu instituțiile universitare de profil din România este una dintre acțiunile întreprinse în acest scop. Este și cazul Academiei de Studii Economice din Moldova.

”Am inițiat un program comun cu Academia de Studii Economice din București. Doi ani studenții noștri vor studia în Moldova, iar al treilea an – în România. În final, vor primi două diplome, una de la ASEM și alta europeană – eliberată de Universitatea de studii Economice din București. Studenții vor avea doi coordonatori de teză de licență, vor avea posibilitatea să participe în proiecte de cercetare”, a relatat șefa Departamentului Business International Larisa Dodu-Gugea, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.

De asemenea, universitățile își ajută studenții, încă în primii ani de studii, să-și găsească un loc de muncă bine plătit pe piața muncii din țară.

”În ce ne privește, avem un centru de ghidare în carieră, prin intermediul căruia ajutăm studenții și masteranzii să își găsească companiile potrivite pentru desfășurarea practicii. De asemenea, organizăm periodic târguri de muncă și discutăm cu agenții economici despre posibilitățile de angajare a viitorilor absolvenți. Săptămânal, primim prin email oferte de muncă”, a precizat Larisa Dodu-Gugea.

Cei mai mulți tineri care aleg studiile economice își doresc să devină specialiști în finanțe și bănci, contabili și manageri în afaceri. Ce oportunități le oferă aceste specialități pe piața muncii din țară aflați din fișierul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0