Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se caută o formulă de guvernare: Un fost deputat despre o nouă majoritate parlamentară

© Sputnik / Miroslav RotariВиктор Степанюк
Виктор Степанюк - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul deputat Victor Stepaniuc consideră că actualul Guvern va rezista pentru că opoziției parlamentare nu îi este convenabil să guverneze, iar alegerile parlamentare anticipate ar reprezenta un risc pentru toți actorii politici din Parlament.
Se caută o formulă de guvernare: Un fost deputat despre viitoarea majoritate parlamentară

Victor Stepaniuc, care a fost deputat în mai multe legislaturi, consideră că actualul Guvern ar putea să se mențină până la alegerile prezidențiale, pentru că opoziției parlamentare nu îi este convenabil să preia guvernarea.

„Situația economică este destul de complicată. Chiar dacă reprezentanții opoziției de dreapta din Parlament au spus că sunt gata să-și asume un guvern, ei nu au cu cine. Calculele și strategiile lor ne arată că nu există un interes de a coaliza cu echipa lui Șor și Candu”, a declarat Victor Stepaniuc.

Fostul vicepremier în Guvernul Tarlev mai spune că un scenariu ar fi constituirea unui guvern care ar putea fi sprijinit de mai multe partide - PSRM, Blocul „ACUM” și Partidul Democrat, adică un Guvern de salvare națională, un fel de Pactul de la Moncloa, urmând modelul partidelor din Spania, dar asta ar însemna că politicienii din Moldova ar trebui să dea dovadă de înțelepciune.

Роман Михаеш - Sputnik Moldova
Cade sau nu Guvernul până la alegerile prezidențiale: Scenarii posibile
Stepaniuc crede că partidele care au format coaliția PSRM–ACUM ar trebui să învețe din greșelile care au fost făcute.

„Eu cred că în cadrul acelei coaliții între Blocul „ACUM” și socialiști au fost mai multe greșeli. S-a insistat pe acea asumare de răspundere pe care ulterior CC a declarat-o neconstituțională. Acum, dacă partidele de dreapta ar intra într-o coaliție de guvernare, ar fi niște riscuri pentru ei, dar ar putea avea și succese. Sunt gata cei de dreapta astăzi să cedeze? Este greu de spus”, a punctat Victor Stepaniuc pentru Sputnik Moldova.

Fostul deputat a concluzionat că orice aranjament politic într-o viitoare reconfigurare a majorității parlamentare ar presupune și implicarea socialiștilor care au cea mai mare fracțiune în legislativ. Stepaniuc crede că actualele partide parlamentare nu ar trebui să se gândească la alegeri anticipate, iar un scrutin parlamentar înainte de termen ar însemna un risc pentru toți actorii politici din Parlament.

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că demiterea Guvernului s-ar putea produce mai târziu, în iulie sau august, în ajunul alegerilor prezidențiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0