Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Patru scenarii ce țin de activitatea Guvernului Chicu și a majorității parlamentare

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului Igor Dodon a anunțat câteva scenarii foarte clare cu privire la activitatea Guvernului Chicu, dar și a majorității parlamentare formate din PSRM și PDM.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Patru scenarii privind activitatea Guvernului Chicu și a majorității parlamentare au fost prezentate de președintele Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Contrapunct” de la Sputnik Moldova.

Potrivit lui, unul dintre scenarii ar fi că Guvernul Chicu rămâne funcțional dar și majoritatea parlamentară se păstrează. 

Un alt scenariu despre care vorbește Igor Dodon și căruia îi dă 25-30% șanse de realizare, ar fi plecarea și a altor deputați din majoritatea parlamentară, ceea ce înseamnă destrămarea majorității, dar fără demiterea Guvernului.

„Rămâne un Guvern minoritar așa cum am avut din noiembrie anul trecut și până în martie 2020. Iar pentru fiecare proiect social, economic, Executivul va trebui să convingă deputații să-l voteze”, a precizat Dodon.

Președintele spune că există și probabilitatea de 20% ca Guvernul condus de Ion Chicu să fie demis printr-o moțiune de cenzură, pentru că premierul nu-și va da demisia.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Va fi sau nu demis Guvernul Chicu până la alegerile prezidențiale: Ce spune Igor Dodon

„Nu poate un prim-ministru sau un președinte responsabil să genereze criză politică, chiar și cu plecarea a încă 4-5 deputați. Deci, al treilea scenariu ar fi – Guvernul cade, sunt epuizate două încercări de a numi un nou Cabinet de Miniștri, iar în acest caz avem Guvern interimar până la prezidențiale. Iar imediat după alegerea președintelui, Parlamentul este dizolvat și se merge la alegeri parlamentare anticipate pentru anul viitor”, mai spune șeful statului.

Cu șanse minime, de 5%, în viziunea șefului statului este scenariul care presupune numirea unui nou Guvern de către o altă majoritate parlamentară.

Aceste scenarii sunt valabile în cazul în care Curtea Constituțională nu va accepta ca alegerile prezidențiale să aibă loc în aceași zi cu alegerile parlamentare anticipate. În cazul în care CC, în următoarele săptămâni, va aproba o hotărâre prin care va spune că este posibil acest lucru, că președitele țării are dreptul să dizolve Parlamentul în situație excepțională, atunci crește probabilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0