Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sunt oare protejați fumătorii de COVID-19: Iată ce spune vicedirectorul ANSP

© Sputnik / OsmatescoIon Șalaru
Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Abonare
Informațiile promovate în mediul on-line, potrivit cărora fumătorii sunt protejați de COVID-19, sunt false. Declarația a fost făcută, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de către vicedirectorul ANSP, Ion Șalaru.
Sunt oare protejați fumătorii de COVID-19: Iată ce spune vicedirectorul ANSP

Un studiu realizat de cercetătorii chinezi relevă că fumătorii bolnavi de COVID-19 au șanse mai mari să dezvolte complicații grave pentru sănătate, decât nefumătorii.

”Persoanele care suferă de boala obstructivă pulmonară cronică, condiționată în 90% de fumat, au o probabilitate de 6 ori mai mare să dezvolte complicații din cauza bolii-COVID-19, cum ar fi insuficiența respiratorie, decât  nefumătorii. Este rezultatul cercetării efectuate pe mii de bolnavi de COVID-19 în China. Nu putem să nu credem în date demonstrate științific”, a relatat Ion Șalaru.  

Vicedirectorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a explicat de ce fumătorii riscă să dezvolte insuficiență respiratorie din cauza bolii COVID-19.

Valeriu Bîlba - Sputnik Moldova
Legătura dintre consumul de tutun și cancer, explicată de medicul oncolog Valeriu Bîlba
”În perioada pandemiei au apărut mai mulți pseudosavanți care afirmă că nicotina ar crea o peliculă pe alveole și de aceea virusul nu ar pătrunde în alveole. Manifestarea cea mai pronunțată a acestei boli este pneumonia virală, insuficiența pulmonară. Reieșind că toți fumătorii au o saturație insuficientă cu oxigen a sângelui – inhalezi monoxid de carbon și țesuturile și organele nu sunt suficient oxigenate, nicotina dimpotrivă poate acutiza starea de sănătate a unui bolnav de COVID-19”, a subliniat Ion Șalaru.

Peste 4500 de moldoveni decedează, în fiecare an, din cauza maladiilor provocate de consumul de tutun, potrivit Ministerului Sănătății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0