Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul va stabili mâine cum vor fi recuperate zilele libere: Iată ce se propune

© Sputnik / Miroslav RotariGuvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Bugetarii vor recupera 12 zile libere pe care le-au avut în timpul stării de urgență lucrând în 12 zile de sâmbătă. Totodată, programul de muncă le va fi prelungit cu o oră de luni până vineri, iar pauza de masă va fi de numai 30 de minute.

Трудовая книжка Carnet de muncă - Sputnik Moldova
Societate
Undă verde pentru munca la distanță: Ce prevede proiectul
CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Guvernul urmează să examineze și să aprobe în ședința de miercuri, 3 iunie, un proiect de hotărâre „Cu privire la modul de recuperare a zilelor declarate de către Comisia pentru Situații Excepționale ca zile libere”.

Conform proiectului, pentru  recuperarea  a  12  zile declarate libere în perioada stării de urgență, se stabilesc următoarele 12 zile de sâmbătă lucrătoare pe parcursul anului 2020: 23 mai, 13 iunie, 20 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 22  august,  5  septembrie,  19  septembrie,  3  octombrie, 17 octombrie și 31 octombrie.

În aceste zile de sâmbătă, activitatea salariaților cu durata normală a timpului de muncă se va organiza după următorul regim de muncă: de la 8:00 până la 16:30, cu pauza de masă de la 12:00 până la 12:30.

Pentru că în perioada stării de urgență orarul zilei de muncă a fost prescurtat, bugetarii vor recupera și acele ore – ziua de muncă va fi prelungită cu o oră de luni până vineri, iar pauza de masă va fi scurtată cu o jumătate de oră și va avea durata de doar 30 de minute.

Proiectul stabilește că „orele de lucru, echivalente  cu  10  zile  libere,  vor  fi recuperate, începând cu 25 mai, prin majorarea în zilele de luni până vineri a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 min”.

Astfel, în zilele de luni până vineri, în instituțiile/autoritățile publice din subordinea Guvernului, pentru salariații cu durata normală a timpului de muncă, regimul zilnic de muncă va fi astfel: de la ora  8:00 până la 17:30, cu pauza de masă de la 12:30 până la 13:00.

Proiectul hotărârii a fost elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0