Autoritățile elimină din 1 iunie restricțiile privind activitatea piețelor și a centrelor comerciale din municipiile Chișinău și Bălți.
Expertul Veaceslav Ioniță spune că în pofida relaxărilor în domeniul comerțului, efectele crizei provocate de pandemie se resimt în comportamentul de consum al moldovenilor. O problemă care apare în aceste zile, spune expertul, este scăderea consumului la produsele nealimentare.
„Comportamentul de consum al cetățenilor s-a schimbat substanțial de la începutul pandemiei. Dacă la produsele alimentare cetățenii își mențin cererea, atunci la cele nealimentare noi vom asista la o scădere drastică a cumpărătorilor. În lunile martie-aprilie cetățenii noștri au vândut cu 210 mil. dolari mai puțin decât în aceiași perioadă a anului precedent. Pe de o parte, ei sunt speriați că situația este grea, iar pe de altă parte, din cauza sistării activității magazinelor, oamenii își reduc consumul, iar această tendință va mai dura o perioadă”, a precizat Ioniță.
El mai spune că cei mai afectați sunt oamenii care au o angajare formală într-o anumită unitate economică, care sunt pe cont propriu, pentru că nu au nici carnete de muncă, nici concediu, iar singurul lor venit este cel pe care îl câștigă zilnic.
„Cel mai mult au de suferit cei care activează pe cont propriu, care constituie aproximativ 70 de mii de moldoveni. Aceștia nu sunt doar deținătorii de patente, ci și toți cei care vând în piețe, pe străzi, micii fermieri. Pentru ei este cea mai mare tragedie. Oamenii aceștia nici nu au economii, iar o parte dintre ei sunt plini de datorii. Redeschiderea unităților comerciale cumva le va salva situația”, a menționat Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, un alt aspect problematic în această perioadă complicată, cu care se confruntă comercianții, este scăderea enormă a volumului de vânzări.
„Dacă la produsele alimentare cetățenii își mențin consumul, atunci la produsele nealimentare noi vom asista la o scădere drastică a cumpărătorilor. O bună parte din ei își vor pierde locul de muncă. Deja aproximativ 15% din angajați și-au pierdut locurile de muncă. Deci, oamenii sunt într-o stare de neliniște și lucrul acesta schimbă comportamentul lor de consum. Locurile de comerț treptat se vor deschide, iar cei care vor vinde se vor confrunta cu situația că nu vor avea cui vinde marfa, iar această incertitudine ar putea dura câteva luni de zile”, a punctat expertul economic.
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în aprilie 2020 volumul transferurilor bănești către țara noastră a scăzut cu 11,5% față de aprilie 2019. Conform prognozelor experților, fluxul de bani proveniți de la emigranții plecați la muncă peste hotare în acest an ar putea să scadă cu aproximativ 40 la sută.