Expert economic: Una dintre măsurile ”anticriză” ar putea fi majorarea impozitelor

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Ce soluție ar mai avea statul pentru acoperirea „găurii” formate în Buget ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19? Ar putea lua în calcul majorarea impozitelor, a apreciat expertul economic Viorel Gîrbu, invitat în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Statul ar trebui, firește, să susțină economia și mediul de afaceri în actuala perioadă de criză, dar în paralel să majoreze impozitele pentru întreprinzătorii care n-au suferit de pe urma pandemiei COVID-19, pentru a reuși să acopere deficitul bugetar.

IT systems - Sputnik Moldova
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani
De această părere a fost expertul economic Viorel Gîrbu, invitat în studioul Sputnik Moldova.

N-ar fi cazul ca majorarea impozitelor să fie amânată pentru „vremuri mai bune”, iar impozitele nu sunt ridicate doar pentru a umple vistieria statului, dar pentru a sprijini realmente populația, a spus expertul. Sub acest aspect, rolul statului constă în redistribuirea resurselor financiare pe care le acumulează între categoriile sociale, a menționat Viorel Gîrbu.   

Oamenii cu un nivel mai înalt de bunăstare ar trebui să plătească impozite mai mari, a subliniat expertul economic.

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Gârbu
Expert economic: Una dintre măsurile ”anticriză” ar putea fi majorarea impozitelor - Sputnik Moldova
Viorel Gârbu

Автомобиль - Sputnik Moldova
Expert: Piața auto din Moldova s-a prăbușit din cauza pandemiei COVID-19
El a adus următorul exemplu: profitul companiilor care comercializează combustibili a crescut destul de mult pe fundalul ieftinirii petrolului pe piețele mondiale.

Iar statul ar avea posibilitatea să redirecționeze o parte a acestui profit către Buget, inclusiv cu scopul de a-i susține apoi cu acești bani pe antreprenorii din businessul mic și mijlociu, pe deținătorii de patente, care se află într-o situație grea, pe agricultori.

Viorel Gîrbu a relevat că în prezent avem o cotă unică a impozitului și pentru cei cu venituri lunare de 5-6 mii de lei, și pentru cei cu venituri de 50-60 de mii de lei pe lună. În opinia sa, pentru cei cu venituri mari ar trebuie gândită o nouă mărime a impozitului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0