Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cursele stradale ilegale vor fi considerate crime în Republica Moldova

CC0 / Pixabay / tookapic / Автомобиль
Автомобиль - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile intenționează să includă în Codul Penal al Republicii Moldova un articol care prevede pedepsirea cu până la 7 ani de închisoare pentru cursele ilegale.

CHIȘINĂU, 1 iun - Sputnik. Guvernul elaborează un proiect de modificare a Codului Penal al Republicii Moldova. Acesta prevede criminalizarea curselor stradale ilegale.

Autorii proiectului propun să fie completat Codul Penal cu un articol care descrie o nouă categorie de crime - participarea la curse ilegale pe drumuri publice. 

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Accidente
Locul parcă ar fi blestemat: Un grav accident produs acolo unde anterior au murit 4 oameni

Pedeapsa cea mai blândă în acest sens prevede o amendă de 650 de unități convenționale (32.500 de lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore. 

În cazul în care cursele ilegale a provocat daune moderate sănătății anumitor persoane, Codul Penal va prevedea în calitate de pedeapsă o amendă de până la 700 de unități convenționale (35.000 de lei), muncă în folosul comunității de până la 240 de ore sau până la 2 ani de închisoare. 

Iar în cazul în care cursele ilegale se vor solda cu moartea cuiva, Codul Penal va prevedea doar pedeapsă cu închisoare - până la 7 ani de privațiune cu anularea permisului de conducere. 

Potrivit autorilor proiectului, Moldova și țările europene s-au confruntat în ultima vreme cu o creștere bruscă a popularității curselor stradale ilegale, care prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor: 

„Ele, de obicei, sunt asociate cu un comportament antisocial, consumul de alcool și substanțe narcotice”. 

La sfârșitul lunii mai în Capitală s-a produs un grav accident rutier, în urma căruia au decedat doi oameni. Acesta a fost provocat de șoferul unui Audi, care a mers pe roșu cu viteză excesivă și a intrat într-un taxi. Accidentul a avut o mare rezonanță în societate.  

Președintele Igor Dodom a îndemnat conducerea Ministerului de Interne să investigheze minuțios tragedia și să-i pedepsească pe cei vinovați. Șeful statului i s-a adresat și Guvernului și a rugat să fie înăsprite măsurile de control al circulației rutiere și a regimului de viteză, pentru că anume viteza excesivă este principala cauză a accidentelor în Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0