Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Psihopatia: Este sau nu o boală psihică și cum se manifestă

© Sputnik / Rodion ProcaZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a vorbit despre psihopatie – un fenomen întâlnit și în Republica Moldova. Iată ce reprezintă psihopatia și care sunt trăsăturile comune ale persoanelor cu tendințe psihopatice.
Psihopatia: Este o boală psihică și cum se manifestă?
Psihopatia este o trăsătură de personalitate caracterizată prin comportament antisocial, capacitate redusă de a avea remușcări și empatie, alături de lipsa de control a comportamentului. Potrivit Zinaidei Gribincea, aceasta nu este inclusă în categoria bolilor psihice, psihopatia fiind o trăsătură de comportament.
Unii oameni pot trânti ușa furios atunci când sunt indignați sau pot să lovească cu pumnul în masă cu putere. De fapt, majoritatea oamenilor au unele comportamente mai puțin obișnuite atunci când nu sunt în apele sale. Rezultă oare că fiecare om are tendințe psihopatice? Întrebată dacă aceste acțiuni pot fi caracterizate drept manifestări de psihopatie, Zinaida Gribincea a răspuns:
"Psihopatia este manifestată prin trăsături permanente precum agresivitate sau spontaneitate. Este ceva normal ca uneori oamenii să simtă anumite sentimente mai puțin plăcute și, dacă nu acționează agresiv regulat, acestea nu pot fi numite manifestări de psihopatie", a explicat psihologul.

De asemenea, Zinaida Gribincea a remarcat faptul că această tulburare afectează mai mult bărbații, iar primul lucru la care trebuie să atragă atenția o femeie este felul în care reacționează acesta în anumite situații.

"Agresivitatea din partea partenerului este un semnal de alarmă pentru orice femeie. O altă trăsătură este lipsa de remușcări atunci când a comis fapte mai puțin bune. De asemenea, psihopații mai sunt mitomani patologici, aceștia mint cu nerușinare. În societate aceștia pot să nu fie observați, însă în viața de familie pot produce un adevărat dezastru", a menționat ea.

Psihologul mai spune că această tulburare este cauzată de anumiți factori genetici, dar și de mediul social. Psihopatia nu poate fi tratată cu medicamente, întrucât nu întrunește simptomele unei boli psihice. Totuși, persoanele care au această trăsătură de personalitate se pot adresa la psiholog pentru a frecventa ședințe de consiliere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0