Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Date alarmante: Peste 4500 de moldoveni mor anual din cauza fumatului

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaКурение в общественных местах Fumatul în locuri publice
Курение в общественных местах Fumatul în locuri publice - Sputnik Moldova
Abonare
Date îngrijorătoare vin de la Ministerul Sănătății în conteztul Zilei Mondiale Fără Tutun, care este marcată astăzi. Mii de moldoveni se sting anual din cauza fumatului.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Fumatul scurtează viața cu aproximativ 10 ani, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Și deși cei mai mulți fumători cunosc despre acest lucru, nu renunță la acest viciu extrem de dăunător. 

Datele oficiale arată că anual în Republica Moldova fumatul provoacă peste 4500 de decese. 

Viciul adolescenților

Autoritățile atrag atenția că în ultima vreme tot mai mulți tineri cad pradă acestui viciu.

Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice
Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, 16,3% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani din ţara noastră sunt fumători activi, iar aproximativ 10% dintre ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite.

Specialiştii atenţionează că adolescenții care utilizează e-țigarete, cel mai probabil vor fi tentați să fumeze țigarete mai târziu. Nicotina din e-țigările este un aditiv extrem de dependent și poate deteriora creierul și dezvoltarea copiilor.

Ministerul Sănătății avertizează că produsele din tutun aromatizat sunt fabricate tocmai pentru a atrage tinerii. 

Ziua Mondială Fără Tutun

Acțiunile organizate în contextul Zilei Mondiale Fără Tutun, care este marcată astăzi, se axează pe protejarea tinerilor de manipularea industriei tutunului și prevenirea consumului de tutun, anunță Ministerul Sănătății. 

Eudochia Paciu - Sputnik Moldova
Adevărul despre țigările electronice: Iată ce ne avertizează specialiștii

Aceste acțiuni se fac pentru a spori gradul de conștientizare a impactului nefast al tutunului asupra organismului. Acest viciu poate provoca boli oncologice, cardiace, cerebrale și pulmonare cronice. 

În urma modificărilor operate în legislație, în Republica Moldova, din 20 mai, este interzisă plasarea pe piață a țigărilor mentolate.

La nivel global, din cauza fumatului mor anual peste 8 milioane de oameni, iar peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.

De altfel, consumul de tutun este cauza a 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global. 

În acest an, la fel ca Armenia, Austria, Finlanda, Irlanda și Marea Britanie, Republica Moldova a fost desemnată  de către Organizația Mondială a Sănătății drept unul dintre cei mai buni implementatori de politici în domeniul controlului tutunului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0