Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte paturi au spitalele pentru a primi bolnavii de COVID-19: Iată ce spun autoritățile

© Photo : Miroslav RotariSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății a anunțat că spitalele cu profil COVID-19 au capacitate necesară pentru a interna pacienții infectați. Potrivit informațiile, instituțiile medicale nu au probleme la acest capitol.

CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik. Șefa direcției politici în domeniul asisteneți medicale spitalicești, Svetlana Lupu, a declarat că în prezent spitalele cu profil COVID-19 dispun de circa 2 mii de paturi, dintre care mai mult de 200 sunt în secția de Terapie Intensivă. În prezent, sunt 3 165 de cazuri de coronavirus active. 

термо сканер - Sputnik Moldova
Societate
Șeful ANSP a făcut bilanțul infecției COVID-19 în Moldova și a vorbit despre prognoze

”Nu trebuie să confundăm paturile COVID-19 cu paturile de profil infecțios, care au existat până acum și nu trebuie să ne gândim că paturile COVID sunt toate paturile existente. A existat practică când am reporfilat anumite secții somatice și le-am adaptat pentru tratament. Au existat cazuri în care am mers pe reprofilarea întregii instituții, precum Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail”. În prezent, la spital sunt 1 200 de persoane infectate, deci avem o marjă de 800 de persoane pe care spitalele le pot admite acum. O parte din persoanele internate este la finele tratamentului și vor fi externate și  atunci capacitatea de paturi crește. O altă parte din persoane vor fi internate, astfel numărul e în permanentă mișcare”, a menționat Svetlana Lupu. 

Svetlana Lupu a precizat că instituțiile medicale specializate pe cazuri grave și extrem de grave, de asemenea, sunt dotate cu paturi suficiente. Este vorba de Spitalul Clinic Republican și Institutul de Medicină Urgentă. 

”Doar la Spitalul de Uregnță sunt desfășurate 110 paturi pregătite pentru asistența medicală persoanelor în stare grave și extrem de grave”, a mai spus reprezentantul Ministerului Sănătății.

Totodată, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că au fost situații când în unele instituții medicale au fost pregătite mai multe paturi pentru spitalizare decât era cazul. 

”Într-adevăr avem peste 3 mii de cazuri active, această cifră include persoanele spitalizate în instituțiile medicale, persoanele care se tratează la domiciliu, dar și persoanele din stânga Nistrului care se tratează acolo”, a menționat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

În prezent, sunt 7 725 de cazuri de COVID-19, iar mai bine de jumătate din pacienți s-au tratat deja, iar 245 de persoane sunt în stare gravă. Până acum, 285 de oameni au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0