Sinteza zilei: Ce evenimente importante s-au produs astăzi în Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Республики Молдова
Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua de astăzi a fost marcată de mai multe evenimente. Procuratura s-a pronunțat în privința denunțului Maiei Sandu cu privire la credirul rus, iar coronavirusul a făcut noi victime. A zguduit societatea anunțul poliției cu privire la copilul dispărut de la Hâncești.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Băiatul de la Hâncești dispărut acum două zile a fost găsit fără suflare. Este anunțul trist făcut de poliție după două zile de căutări intense la care au participat peste 300 de persoane. 

Deși operațiunea de căutare s-a desfășurat în mai multe localități, micuțul a fost găsit în toaleta din curtea casei în care locuia. Oamenii legii declară că acesta ar fi mers la toaletă în șalpii surorii mai mari. Aceștia îi erau mari, a alunecat și a căzut în gaură. Legiștii nu au găsit pe corpul minorului semne de moarte violentă. 

Părinții copilului nu erau acasă în momentul în care acesta a dispărut. Ambii se aflau la muncă. Copilul a rămas în grija fratelui și a surorii mai mari, care în momentul dispariției făceau temele cu profesorul în regim online. 

Răspunsul Procuraturii Anticorupție

Procuratura Anticorupție s-a pronunțat astăzi în privința denunțului președintelui PAS, Maia Sandu, care a cerut tragerea la răspundere penală a celor care au negociat acordul de împrumut cu Federația Rusă. Oamenii legii nu au găsit elemente de infracțiune.

Roman Chircă - Sputnik Moldova
Ar putea sau nu Moldova beneficia de creditul rusesc prin intermediul eurobondurilor

Astfel, nu există motiv pentru care să fie inițiată vreo urmărire penală. Hotărârea poate fi contestată. 

În data de 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Potrivit acordului, Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuiea să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Anterior, șeful statului Igor Dodon și premierul Ion Chicu au anunțat că acest acrod urmează să fie renegociat cu Federația Rusă. 

Schimbări la Procuratura municipiului Chișinău

Procurorul general Alexandr Stroianoglo le-a propus membrilor Consiliului Superior al Procurorilor modificarea structurii sistemului Procuraturii Municipiului Chișinău.

Potrivit lui Stoianoglo, dacă la începutul anului 2019 au fost restanțe la examinarea a 2 mii de dosare penale, acum cifra este dublă. 

Astfel, procurorul general a propus să fie creată o nouă unitate – oficiul reprezentarea învinuirii în instanța de judecată, structură ce va fi condusă de către doi adjuncți ai procurorului-șef al Procuraturii Chișinău. 

Evoluția coronavirusului în Moldova

Astăzi au fost confirmate 188 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, inclusiv 27 în Transnistria.

Astfel, bilanțul persoanelor contaminate cu COVID-19 a ajuns la 7725. 

Медициснкий работник   - Sputnik Moldova
Societate
Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, mai mare de 200

Din numărul total de persoane la care astăzi s-a confirmat virusul 17 sunt lucrători medicali: șase medici, șapte asistenți medicali, iar patru persoane reprezintă personalul auxiliar.

Totodată, 148 de persoane au fost tratate. Bilanțul persoanelor vindecate a ajuns la 4123.  

Opt persoane însă au fost răpuse astăzi de noul coronavirus. Astfel, numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Republica Moldova este de 282 de persoane.

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sănătate publică până pe 30 iunie, cu probabilitatea de prelungire, în funcție de evoluția situației epidemiologice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0