Guvernul vrea să emită eurobonduri, pentru a atrage bani în proiecte de infrastructură. Eurobondurile sunt niște obligațiuni emise de către Ministerul Finanțelor, sub formă de împrumut, care permite acumularea și transferul acestor mijloace la bugetul de stat pe o piață liberă în care investitorii plasează aceste eurobonduri. Este un mecanism foarte răspândit în lume, pentru state cu economii mai dezvoltate. Moldova intră în categoria de state mai sărace, iar sursele mai preferabile sunt cele de la FMI, la dobânzi mai mici.
Eurobondurile au o dobândă mai mare, ele se acordă în dependență de gradul de îndatorare a unei țări, nivelul de dezvoltatre economică, rezervele valutare și alte riscuri pe care le apreciază investitorii. Cu cât mai mari sunt riscurile cu atât dobânda este mai mare. Expertul Roman Chircă spune că Moldova nu a plasat eurobonduri de la sfărșitul anilor 90, iar la ora actuală apar condiții bune pentru a le atrage. Totuși, expertul consideră că există și anumite riscuri, odată cu lansarea eurobondurilor când statele încep să devină dependente de finanțările externe prin acest mecanism. El poate duce deseori și la scheme de piramidă financiară, așa numita „Schemă Ponzi”, când sunt emise eurobonduri noi pentru refinanțarea celor precedente, iar acest aspect poate crea o avalanșă de datorii pe termen lung pentru un stat. Chircă mai spune că dacă Moldova ar merge pe calea eurobondurilor pe o durată lungă, aceasta ar însemna reducerea posibilitățlii de a coopera cu FMI.
”Moldova ar putea utiliza doar o singură emisie sau două de eurobonduri care ar reprezinta un instrument bun de a atrage surse financiare mai mari decât cele din toată asistența tehnică, acordată de către instituțiile financiare internaționale. Dacă Moldova va utiliza aceste eurobonduri în proiecte de infrastructură care vor genera creștere economică este bine, iar dacă aceste eurobonduri vor fi utilizate pentru finanțări curente de cheltuieli bugetare aceasta va duce la o îndatorare foarte mare”, a precizat expertul.
Roman Chircă mai spune că și creditul din Federația Rusă ar putea fi perfectat sub formă de eurobonduri.
„Guvernul ar putea emite exact pe suma de 200 de milioane de euro la o dobândă de 2% și atunci aceste obligațiuni pot fi procurate prin eurobonduri pentru a evita interpretările din legislație, așa cum s-a întâmplat cu decizia CC. Federația Rusă fie acceptă procurarea acestor eurobonduri la valoarea expusă în prospectul de emisie de 2%, sau nu acceptă. În anul 2013 și Ucraina a emis eurobonduri de 3, 5 miliarde de euro, care au fost cumpărate de către guvernul Fedrerației Ruse”, a punctat Roman Chircă.
Moldova a plasat pentru prima dată eurobonduri în valoare de peste 70 de milioane de dolari în 1997. Ministerul Finanțelor discută la ora actuală cu companiile specializate în aprecierea ratingului de credit pentru țară pentru a clarifica condițiile de contractare a acestor eurobonduri.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova