Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura s-a pronunțat în privința denunțului Maiei Sandu cu privire la creditul rusesc

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Anticorupție a examinat denunțul președintelui PAS, Maia Sandu, care a cerut tragerea la răspundere penală a celor care au negociat acordul de împrumut cu Federația Rusă. Oamenii legii nu au constatat elemente de infracțiune.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Președintele PAS, Maia Sandu, s-a adresat cu o solicitare la Procuratură prin care a cerut tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au negociat și organizat semnarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională a decis soarta acordului de împrumut cu Federația Rusă
Procuratura Anticorupție a examinat denunțul și a anunțat că nu există elemente de infracțiune. Astfel, nu există motiv pentru care să fie inițiată vreo urmărire penală. Procurorii mai spun că au informat-o pe Maia Sandu despre decizia adoptată. Hotărârea poate fi contestată. 

În data de 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Potrivit acordului, Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuiea să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Anterior, șeful statului Igor Dodon și premierul Ion Chicu au anunțat că acest acrod urmează să fie renegociat cu Federația Rusă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0