Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

„Întreprinderile mici se sufocă și pot să dispară”: Cum sunt apreciate măsurile anticriză

© Sputnik / Iovva VictorLiliana Busuioc
Liliana Busuioc - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc, consideră că, după trei luni de pandemie, sectorul ÎMM-urilor continuă să se confrunte cu probleme grave, iar măsurile anunțate de autorități nu sunt suficiente.
Măsurile anticriză nu sunt suficiente-Întreprinderile mici se sufocă și riscă să dispară

Liiana Busuioc spune cele mai mari probleme le au microîntreprinderile cu până la zece angajați, care constituie 85% din totalul IMM-urilor din Moldova, iar măsurile anunțate de autorități nu sunt suficiente.

„Trebuie să avem avem o abordare diferențiată, pentru că la fiecare companie situația este diferită, sunt firme care se află într-o situație critică, în prag de faliment. Statul nu a ținut cont de potențiulul fiecărei întreprinderi. Astfel, astăzi unele dintre ele beneficiază de aceste facilități, iar altele nu. Majoritatea întreprinderilor din acest segment au câțiva angajați și dispun de un fond de salarizare mic, iar când stai și aplici aceste măsuri, te convingi că nu toate întreprinderile beneficiază de acest suport, potențialul fiecărui agent economic este diferit. Chiar dacă s-au anunțat subvenții pentru acoperirea taxelor pentru salarii, mulți antreprenori, având venituri reduse, nu au avut resurse să achite aceste salarii”, a precizat Liliana Busuioc.

Vitrină - Sputnik Moldova
Societate
Angajați din domeniul HoReCa protestează în fața Guvernului: Iată motivul

Ea mai spune că foarte multe întreprinderi mici, cu angajați de până la zece persoane, nu dispun de un scut de protecție pentru situații de criză, nu au fonduri de intervenție, așa cum au alți agenți economici.

„Avem și cazuri când aceste întreprinderile mici n-au plătit impozite și le-au fost calculate penalități. Aceasta este situația din teren”, a remarcat Liliana Busuioc.

Directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova susține că săptămâna viitoare propunerile asociațiilor de business din Moldova pentru diminuarea impactului crizei vor fi discutate pe platforma Consiliului Economic.

La ora actuală antreprenorii din diferite domenii, precum lanțul hotilier, centre educaționale, lanțul de frizerii, centrele de agrement sunt într-o situație dificilă, pentru că sunt nevoiți să-și onoreze obligațiunile față de angajați, bugetul de stat și față de furnizori în condiții de criză.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0