Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O mare sărbătoare creștină: Astăzi celebrăm Înălțarea Domnului Iisus Hristos la Cer

© Sputnik / Miroslav RotariРаспятие
Распятие  - Sputnik Moldova
Abonare
Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, în Joia din cea de-a patra săptămână dupa Paște, la 40 de zile după Înviere, Înălțarea Domnului la Cer.

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Astăzi creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului. Sărbătoarea de astăzi amintește de ridicarea Mântuitorului Iisus Hristos cu Trupul la Cer, după 40 de zile de la Învierea Sa din morți. Înălțarea Domnului este ultimul eveniment din viața pământească a Mântuitorului.

Митрополит Владимир - Sputnik Moldova
Societate
Mitropolia cere ”atitudine temperată”. Ion Chicu: ”Regulile sunt pentru viața oamenilor”

Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor”, alcătuită în anul 332. Din această lucrare reiese că Înălțarea Domnului era sărbătorită în acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de cea a Pogorârii Sfântului Duh, fiind prăznuită în a 40-a zi după Înviere, data care va rămâne stabilita pentru totdeauna în calendarul bisericesc.

În această zi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La această minune au mai luat parte și Apostolii și cei doi îngeri.

Mântuitorul se înalţă la cer pentru a face posibilă venirea Duhului Sfânt peste apostoli şi pentru formarea Bisericii ca sinaxă a oamenilor plin de Duhul Sfânt. Hristos Domnul, conform cuvintelor sale „iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului”, nu s-a despărţit niciodată de Biserică, ci odată cu Cincizecimea s-a inaugurat prezenţa lăuntrică, duhovnicească a Domnului Înviat.

În această zi creștinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălțat” și „Adevărat S-a înălțat”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0