Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu i-a trimis o scrisoare premierului rus: „L-am întrebat dacă putem renegocia acordul”

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu susține că i-a trimis o scrisoare omologului său rus Mihail Mișustin în care a solicitat renegocierea acordului de împrumut declarat neconstituțional de CCM.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Șeful Guvernului a declarat la postul de televiziune N4 că își dorește renegocierea condițiilor de acordare a creditului rus. Ion Chicu susține că i-a trimis deja o scrisoare în acest sens premierului Federației Ruse, Mihail Mișustin. 

„Săptămâna trecută am remis o scrisoare în adresa lui Mișustin prin care l-am informat despre decizia CC și l-am întrebat dacă partea rusă este dispusă să înceapă renegocierile. Nu pot să vă spun exact ce va face partea rusă. Situația se complică și la ei. Ei deja nu mai sunt legați de acel acord. Nouă ne rămâne doar să așteptăm”, a declarat premierul. 

În data de 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Президент Молдовы Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Dodon despre creditul rusesc: Cei care se împotrivesc urmăresc revenirea la guvernare
Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit urma să acopere și deficitul bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Procuratura Anticorupție s-a pronunțat astăzi în privința denunțul președintelui PAS, Maia Sandu, care a cerut tragerea la răspundere penală a celor care au negociat acordul de împrumut cu Federația Rusă. Oamenii legii nu au constatat elemente de infracțiune. Astfel, nu există motiv pentru care să fie inițiată vreo urmărire penală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0