Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CC i-a dat dreptate judecătorului Victor Sandu: Două articole din lege, în contradictoriu

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale articolele 191, aliniatul 2 și 192, aliniatul 2 din Codul de Procedură Penală.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale articolele 191, aliniatul 2 și 192, aliniatul 2 din Codul de Procedură Penală. Sesizarea a fost înaintată de judecătorul din cadrul judecătoriei Chișinău cu sediul la Ciocana, Victor Sandu. 

”Curtea Constituțională hotărăște: Se admite excepția de neconstituționalitate ridicată din oficiu de către domnul judecător Victor Sandu de la judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Se declară neconstituțională articolele 191 aliniatul 2 și 192 aliniatul 2 din Codul de Procedură Penală. Prezenta Hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac”, a precizat judecătoarea Domnica Manole. 

Potrivit obiectului sesizării, articolul 191 aliniatul (2) din Codul de Procedura Penală și articolul 176 aliniatul (l) sunt în contradictoriu. De exemplu, articolul 191 aliniatul (2) prevede ”liberarea provizorie sub control judiciar nu se acorda invinuitului, inculpatului în cazul în care există date că el va savârși o altă infracțiune, va încerca să influențeze asupra martorilor sau să distrugă mijloacele de probă, sa se ascundă de organele de urmarire penală, de procurori sau, după caz, de instanța de judecată”. 

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Politică
Expert în justiție: Decizia Curții Constituționale oferă mai multă libertate procurorilor

De cealaltă parte, articolul 176 aliniatul (l) prevede ’’Masurile preventive pot fi aplicate de către procuror, din oficiu ori la propunerea organului de urmarire penală sau, după caz, de către instanța de judecată numai în cazurile în care există suficiente temeiuri rezonabile susținute prin probe, de a presupune că banuitul, invinuitul, inculpatul ar putea să se ascundă de organul de urmarire penală sau de instanță, sa exercite presiune asupra martorilor, să nimicească sau să deterioreze mijloacele de probă sau să impiedice într-un alt mod stabilirea adevărului în procesul penal, să săvârșească alte infractiuni ori că punerea în libertate a acestuia va cauza dezordine publică. De asemenea, ele pot fi aplicate de catre instanța pentru asigurarea executării sentinței”. 

”Eu consider că norma prevăzută de articolul 191, aliniatul 2 din Codul de Procedură Penală nu corespunde criteriului de calitate normelor de drept, prezibilitate, precizie și claritate și este incompatibil cu Constituția”, a precizat Judecătorul Victor Sandu în cadrul ședinței de astăzi a Curții Contituționale.

Aceasta este a doua sesizare a judecătorului Victor Sandu la Curtea Constituțională. În luna octombrie 2018 Curtea a declarat neconstituțională o prevedere din Codul de Procedură Penală și a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de către judecătorul Victor Sandu, precum și prin sesizarea depusă de către un grup de deputați liberali. Din decizia CCM rezultă că persoanele în privința cărora a fost dispusă măsura preventivă a arestului în baza textului declarat neconstituțional trebuie puse în liberate în cel mai scurt timp. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0