Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

© Sputnik / OsmatescoGheorghe Arpentin
Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Abonare
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova, cel vitivinicol, și cum a ajuns Rusia în perioada de pandemie cel mai mare consumator de vinuri moldovenești aflați de la directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.
Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

În perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus, Rusia este cel mai important partener al companiilor moldovenești care produc vin îmbuteliat. De asemenea, în această perioadă, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan. În același timp, se constată o diminuare simțitoare a exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză.

"Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezintă 66 procente, Belarus 26, Ucraina 7,5 procente. Dacă să ne referim doar la luna aprilie, atunci exporturile în Federația Rusă s-au plasat pe primul loc - 15 procente, urmată de România cu 14 procente, Belarus și Cehia. Pe ultimul loc este situată China", a declarat pentru Sputnik Gheorghe Arpentin.

Cât privește vinurile în vrac, care reprezintă 70% din volumul exportat, principalele destinații sunt Belarus, Federația Rusă și Ucraina.

În ce țări exportă vin Moldova  - Sputnik Moldova
Topul țărilor care importă vinuri moldovenești
Gheorghe Arpentin a remarcat că la începutul acestui an, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat este că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0