Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comportamentul de consum al moldovenilor s-a schimbat substanțial din cauza pandemiei

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Efectele crizei provocate de pandemia coronavirusului se vor resimți încă o perioadă îndelungată, iar cei mai afectați sunt antreprenorii.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Comportamentul de consum al cetățenilor s-a schimbat substanțial de la începutul pandemiei COVID-19.

Astfel, în perioada martie-aprilie a acestui an, cetățenii noștri au vândut cu 210 milioane de dolari mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Contrapunct de la Sputnik Moldova de economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în aprilie 2020 volumul vânzărilor de valută de către moldoveni a atins cel mai mic nivel din ultimii zece ani.

Приготовление пиццы в ресторане после облегчения карантинных мер в Германии - Sputnik Moldova
Societate
Sectorul HoReCa, din rău în mai rău: Declarație

„În aceste două luni, moldovenii și-au redus cu 60% cheltuielile provenite din valută din mai multe motive. Pe de o parte, din frica greutăților, pe de altă parte - din cauza sistării activității magazinelor”, a precizat Ioniță.

Expertul mai spune că perioada în care oamenii își reduc consumul va mai dura, iar acest lucru este legat în mare parte de lipsa încrederii în gestionarea situației post-pandemie. Economistul a mai menționat că cea mai afectată categorie de persoane este cea care este antrenată în munca neformală.

„În urma unui studiu pe care l-am realizat, am observat că această categorie de persoane nu dispune de economii, iar o parte dintre ei chiar sunt plini de datorii”, precizează Veaceslav Ioniță.

Economistul a declarat că reluarea activității comerciale îi va salva. El precizează că în țara noastră sunt aproximativ opt mii de patentari. Ceilalți, care sunt angajați sub diverse forme organizatorice, sunt afectați direct de această criză.

„Doar în Chișinău avem peste 20 de mii care nu sut plătitori de patentă”, a conchis Ioniță.

Potrivit expertului, chiar dacă își vor relua activitatea, antreprenorii vor fi loviți de o altă situație neplăcută. Este vorba despre volumul redus de vânzări, în special în sectorul agroalimentar. S-a redus de două ori în ultimele două luni și volumul de vânzări al mașinilor. Principalul motiv este schimbarea comportamentului de consum al cetățenilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0