Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sectorul HoReCa, din rău în mai rău: Declarație

© REUTERS / Wolfgang RattayПриготовление пиццы в ресторане после облегчения карантинных мер в Германии
Приготовление пиццы в ресторане после облегчения карантинных мер в Германии - Sputnik Moldova
Abonare
Consecințele pandemiei COVID-19 în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii sunt grave și este necesar de a stimula economia țării. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Situația în sectoarele economiei, în special în HoReCa, este din ce în ce mai gravă. Asta spune directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc, care a fost invitată la emisiunea Contrapunct de la Sputnik Moldova. Potrivit ei, situația se agravează în acest domeniu în special din cauza că întreprinderile nu-și vor relua activitatea nici din 1 iunie.

Автобус - Sputnik Moldova
Societate
De când se reia transportul internațional de pasageri: Decizia Comisiei Sănătate Publică

„Unii dintre colegii noștri o duc relativ bine, alții o duc destul de rău. Ce ține de HORECA, din rău în mai rău, din cauza că nu-și pot relua activitatea. Foarte mulți lucrează la capacitate redusă, de 10-12%, maxim 30%”, a precizat Liliana Busuioc.

Conform statisticii, 60% din forța de muncă din economia țării este concentrată în întreprinderile mici și mijlocii. Din aproape 99% din IMM-uri, aproximativ 85% sunt micro-întreprinderi, adică cele care au maxim 9 angajați.

„Imaginați-vă care este impactul acestor întreprinderi și asupra economiei în general, având în vedere ponderea IMM-urilor în economie și numărul persoanelor angajate”, a mai spus directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova.

Mai mult, Busuioc afirmă că deciziile autorităților menite să atenueze lovitura asupra întreprinzătorilor nu sunt suficiente. Este vorba de amânarea plății impozitelor, restituirile TVA, dobânda de stat la împrumuturi, subvenții la impozitele pe salarii, înghețarea controlului financiar etc.

„Dacă e să mă refer la acele întreprinderi pe care le-am menționat și care reprezintă 85% din IMM-uri, din păcate aceste măsuri nu sunt suficiente. Sunt întreprinderi care nu pot beneficia de aceste măsuri, din cauza fondurilor de salarizare mici, din cauza că unii angajați sunt în șomaj tehnic, etc. Astfel se reduce considerabil numărul de întreprinderi capabile să beneficieze de acest suport”, spune Liliana Busuioc.

Спортивно-оздоровительный комплекс Janinn Fitness - Sputnik Moldova
Societate
Premierul explică de ce nu se vor deschide localurile și sălile de sport din 1 iunie

Chiar dacă s-a anunțat subvenționare pentru acoperirea taxelor salariale, mulți dintre angajatorii acestor întreprinderi sunt incapabili să le primească din cauza veniturilor mici. Mai exact, subvenționarea se face doar după acoperirea tuturor cheltuielilor de către angajator, impozite, taxe salariale, etc. Iar din cauza veniturior foarte mici sau chiar în lipsa acestora, întreprinzătorii au intrat în incapacitate de plată mai mult decât pentru două luni.

„IMM-urile sunt întreprinderi care nu au acel „strat portector” și se descurcă de la o lună la alta. În contextul crizei provocate de COVID-19, foarte mulți au fost nevoiți să aleagă: fie achită salariile, fie impozitele. În cazurile când s-au achitat salariile, întreprinzătorii au fost penalizați pentru restanțele la impozite”, a declarat directorul executiv al Alianței IMM-urilor.

Comisia pentru Sănătate Publică a decis reluarea activității unităților de alimentație publică, cu respectarea Instrucțiunii privind prevenirea infecției COVID19 în activitatea instituțiilor de alimentație publică, începând cu data de 15 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0