Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Statele terțe nu trebuie să aibă acces la datele culese prin Acordul Cer Deschis

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaКремль и здание МИД
Кремль и здание МИД - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Statele care nu fac parte din Acordul Cer Deschis nu trebuie să aibă acces la datele obținute în urma inspecțiilor militare reciproce, consideră viceministrul rus al Afacerilor Externe, Alexadr Grușko.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Transmiterea datelor obținute de statele participante la Acordul Cer Deschis unor țări terțe, care nu sunt parte a înțelegerii, va reprezenta o încălcare gravă a “literei și spiritului” acordului, acest lucru trebuie exclus, a declarat agenției RIA Novosti viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Alexandr Grușko.

“În conformitate cu acordul, orice stat semnatar poate solicita unui alt stat membru informații despre zborurile efectuate, adică pelicula foto. Firește, acordul nu prevede acest drept pentru state terțe”, a spus el.

“Dacă reieșim din litera și spiritul Acordului (Cer Deschis), atunci acest lucru (transmiterea datelor statelor terțe) trebuie să fie exclus. În caz contrar, va fi o încălcare gravă a acelor angajamente pe care statele membre și le-au asumat”, a subliniat Grușko.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova a explicat de ce pentru SUA Tratatul ”Cer deschis” este o problemă

Joi, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul se retrage din Acordul Cer Liber și se va afla în afară atât timp cât “Rusia nu-și respectă angajamentele”. Totodată, liderul american nu a exclus elaborarea unor noi înțelegeri. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA de încălcare a acordului. Vineri, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că Moscova va negocia cu SUA, inclusiv pe subiectul Acordului, doar în baza principiului reciprocității, iar orice note ultimative din partea Washingtonului sunt inacceptabile.

Acordul Cer Deschis a fost semnat în anul 1992 și a devenit una dintre măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după Războiul Rece. Documentul a intrat în vigoare din anul 2002 și le permite statelor semnatare să culeagă deschis informații despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar din fiecare țară. Acordul a fost semnat de 34 de state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0