Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fost procuror general, despre extrădarea lui Plahotnic: Ce șanse sunt să fie adus acasă

© Sputnik / Rodion ProcaValeriu Gurbulea
Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul procuror general Valeriu Gurbulea spune că extrădarea lui Vladimir Plahotniuc în Moldova va fi complicată. Gurbulea declară că totul va depinde de felul în care americanii vor trata acest caz: ca unul juridic de natură penală sau ca un caz de răfuială politică.
Ex procuror general despre extrădarea lui Plahotnic-Ce șanse ca el să fie adus în Moldova

Săptămâna trecută magistrații au admis cererea procurorilor și au emis mandat de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile pe numele fostului președinte al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Măsura preventivă a fost aplicată într-un nou dosar care vizează „furtul miliardului”. Învinuitul Vladimir Plahotniuc se află însă peste hotarele țării.

Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Două soluții ca Plahotniuc să ajungă în Moldova – ce spune un deputat PD
Fostul procuror general Valeriu Gurbulea spune că extrădarea lui Vladimir Plahotniuc în Moldova va fi complicată pentru că țara noastră nu are semnat un acord de asistență juridică internațională în materie penală cu SUA.

„Extrădarea, de fapt, este o procedură juridică extrem de complicată. În Europa există o convenție privind asistența juridică în materie penală unde sunt reflectate detaliat toate procedurile. Moldova nu are semnat un acord de asistență juridică internațională în materie penală cu SUA, de aceea îmi vine greu să intuiesc care vor fi soluțiile autorităților competente din SUA față de acest caz”, a declarat Gurbulea.

El susține că în acest caz pot apărea diferite scenarii, pentru că SUA este în topul țărilor care nu extrădează altor state persoane din lumea politică sau de afaceri. O altă procedură, spune Gurbulea, ar fi transmiterea materialelor cauzei penale a lui Plahotniuc în SUA, pentru investigarea și judecarea cauzei conform legislației americane. Totodată, este nevoie și de procedura anunțării căutării internaționale în care este vizat și Interpolul.

Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Politică
Judecătorii au emis mandat de arestare pe numele fostului lider PDM Vlad Plahotniuc
Valeriu Gurbulea este de părere că extrădarea lui Plahotniuc în Moldova va fi dificilă pentru că  autoritățile americane ar putea califica acest caz ca unul politic.

„Vom vedea dacă va fi o voință a autorităților din Moldova de a iniția această procedură vom urmări cum ea se va derula. Însă foarte mult va depinde și de voința autorităților competente din SUA. Există problema imaginii justiției din Moldova în ochii americanilor. Persoana respectivă a făcut parte din fostul partid de guvernământ, iar eventuala politizarea a acestui caz, cât și alte aspecte pot avea un rol în decizia de extrădare sau de refuz pentru acest personaj”, a precizat Valeriu Gurbulea.

În concluzie, fostul șef al procuraturii generale spune că totul va depinde de poziția autorităților competente din SUA  și de modul cum americanii vor trata acest caz: ca unul juridic de natură penală sau ca un caz de răfuială politică.

Recent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a informat la un briefing că Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare. Noul dosar împotriva lui Plahotniuc conține trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea unui grup criminal.

Fluxul de știri
0