Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rusia condamnă intenția SUA de a părăsi Acordul ”Cer deschis”

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaLe ministère russe des Affaires étrangères
Le ministère russe des Affaires étrangères - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia condamnă intenția SUA de a-și justifica părăsirea acordului ”Cer deschis” prin evocarea unor probleme tehnice.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Rusia respinge orice tentative ale Statelor Unite de a-și justifica părăsirea acordului ”Cer deschis” prin existența unor probleme de ordin tehnic, a declarat pentru agenția RIA Novosti viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Alexandr Grușko.

The US and The NATO flag flie in front of two US Air Force F-22 Raptor fighter aircrafts at the Air Base of the Lithuanian Armed Forces in Šiauliai, Lithuania, on April 27, 2016.  - Sputnik Moldova
Urgență mondială: Reuniune NATO – probleme cauzate de SUA. Reacția Rusiei

Joi, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că țara sa ar intenționa să părăsească acordul pentru că Rusia nu l-ar respecta. Totodată, el a precizat că „există o șansă foarte bună” pentru încheierea unui „nou acord”.

“Respingem orice tentative de a justifica părăsirea acestei înțelegeri fundamentale prin evocarea unor probleme tehnice. Reamintesc că orice acord în domeniul securității militare, de regulă, este o materie foarte complicată. Atunci când există voință politică (iar acestea sunt semnate când există o voință politică), toate problemele sunt rezolvate în baza cooperării, în baza unui echilibru al intereselor și sunt luate în considerare necesitățile de a păstra funcționalitatea regimurilor respective”, a declarat Alexandr Grușko.

Diplomatul rus a subliniat că nu există niciun fel de impedimente pentru o continuare a discuțiilor în jurul problemelor tehnice și în acest caz nu este nevoie de a se recurge la părăsirea acordului.

“Dacă se va pleda pentru ieșirea din acord, atunci nu vor exista niciun fel de soluții la problemele tehnice pentru că nu va exista instrumentul în sine, care de peste 20 de ani servește intereselor de menținere a păcii și securității în Europa și a reprezentat o parte componentă a sistemului securității militare, unde toate componentele sunt interdependente”, a declarat viceministrul rus.

De asemenea, Grușko a subliniat că Rusia nu a încălcat în niciun fel prevederile acordului, remarcând că Moscova ”are mai multe pretenții în privința respectărilor prevederilor Acordului din partea Statelor Unite”.

Aceste momente, potrivit lui, sunt niște probleme tehnice destul de dificile, care trebuie să fie rezolvate în cadrul unui organ specializat – comisia care apreciază respectarea acordului, lucrează asupra perfecționării mecanismului de implementare și examinează toate probleme care pot apărea din parte fiecărei părți în procesul efectuării zborurilor de observare.

Reprezentantul MAE a subliniat că acordul ”Cer deschis” a garantat pacea și securitatea în Europa “fiind o parte componentă a sistemului de securitate militară, unde toate componentele sunt interdependente”.

Acordul ”Cer deschis” a fost semnat în anul 1992 și a devenit una dintre măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după Războiul Rece. Documentul a intrat în vigoare din anul 2002 și le permite statelor semnatare să colecteze deschis informații despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar din fiecare țară. Acordul a fost semnat de 34 de state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0