Sinteza zilei: Consiliul Coaliției, întrevederea Chicu-Ioniță și măsurile de relaxare

Abonare
Astăzi s-au produs mai multe evenimente politice importante și au fost anunțate schimbări în contextul restricțiilor antiepidemice.

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. După un weekend marcat de scandalul cu tentă diplomatică în urma unor declarații făcute de premierul Ion Chicu, astăzi șeful Guvernului de la Chișinău s-a întâlnit cu ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță. 

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Societate
Declarație importantă a președintelui Dodon despre politica externă a țării

Ion Chicu a ținut să facă precizări cu privire la mesajul său postat zilele trecute pe Facebook, drept reacție la criticile europarlamentarului romând Siegfried Mureșean.

„Am ținut să-i exprim domnului ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român. (...) Mi-am exprimat opinia, că acțiunile bazate pe preferințele politice ale exponenților partidelor aflate la putere într-un moment dat la București sau Chișinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanță ale unui guvern sau ale altuia nu-și pot avea locul în relațiile și dialogul dintre două țări prietene”, a menționat Ion Chicu.

Schimbul de replici între Mureșan și Chicu a devenit cel mai discutat subiect al weekend-ului trecut.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Societate
Relațiile moldo-române, în spațiul virtual și real

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați in toată țara mea. Si medici, cam tot atâți”, a scris Chicu drept răspuns la criticile lui Mureșan.

La scurt timp după publicarea răspunsului premierului moldovean la atacul europarlamentarului român, Ministerul de Externe al României a condamnat declarația lui Ion Chicu.

Potrivit MAE, „aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

Partidul Democrat a declarat că se disociază de declarațiile premierului Chicu, care pot prejudicia grav relația dintre Chișinău și București și a cerut convocarea de urgență a Consiliului Coaliției la acest subiect, care a și avut loc astăzi.

Despre ce s-a discutat la Consiliul Coaliției PDM-PSRM

Consiliul Coaliției PDM-PSRM s-a reunit în această seară într-o ședință online pentru a discuta despre relațiile moldo-române în contextul scandalului declanșat pe fundalul declarației făcute de premier. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de Partidul Democrat, părţile au convenit că în continuare „România rămâne prieten şi partener strategic al ţării noastre şi că Republica Moldova este recunoscătoare pentru tot suportul acordat, inclusiv pentru ajutorul de 3,5 milioane de euro oferit recent în lupta contra COVID-19”.

Reprezentanții PDM consideră că politicienii din ambele state trebuie să se preocupe de soluţionarea problemelor din propria țară. 

„Înţelegem luptele politice şi miza pentru prezidenţialele care vin, în cadrul cărora politicieni din afara ţării au diverse preferinţe, însă pentru noi sunt importante cifrele şi faptele”, se precizează în comunicatul democraților. 

Partidul Democrat a subliniat că indiferent de forțele aflate la guvernare la Chişinău şi Bucureşti, România a acordat suport continuu şi necondiţionat ţării noastre, fapt pentru care Chişinăul este recunoscător.

„Tentativă de corupere a deputaților”

O altă declarație importantă a fost făcută astăzi de președintele Igor Dodon. 

Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Ce spune Igor Dodon despre șansele de supraviețuire a majorității parlamentare
Șeful statului a anunțat că s-a încercat coruperea mai multor deputați socialiști pentru a-i determina să părăsească PSRM și să treacă de partea Partidului ”ȘOR” sau a grupului parlamentar ”Pro Moldova”. Deputaților li s-ar fi promis câte 400-500 de mii de euro.

Șeful statului nu a precizat numărul deputaților socialiști și nici nu a dezvăluit numele acestora. Anterior, deputatul PSRM Vlad Batrîncea spunea că ar fi vorba de cel puțin patru reprezentanți ai fracțiunii. 

Se întâmplă în condițiile în care anterior 14 deputați au părăsit rândurile PDM și au aderat la PRO Moldova sau la Partidul „ȘOR”.

Viața revine încet la normalitate

În data de 1 iunie cafenelele și restaurantele își vor relua activitatea. Despre asta a anunțat astăzi șeful statului, după ședința tradițională de luni cu premierul și președintele Parlamentului. Totuși, localurile vor putea fi frecventate doar cu respectarea anumitor reguli antiepidemice. 

„Vorbim de o distanță de 1,5 metri între mese, maxim șase persoane la o masă în interiorul sălii, la terasă maxim opt persoane, cu excepția familiilor rudelor de gradul 1 și 2. Programul de lucru nu va fi afectat. Se va acorda o mai mare atenție curățeniei. Mesele vor fi igienizate după fiecare consumator. Încăperile vor fi aerisite la fiecare 2 ore”, a explicat pentru Sputnik Moldova președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi.

Nu toate localurile se vor redeschide însă. Și asta pentru că mulți agenți economici au dat în faliment. 

„Unii deja au renunțat la această afacere și și-au scos restaurantele de vânzare sau în chirie din cauza greutăților financiare pe care le-au avut în aceste două luni și jumătate cât ne-am aflat în stare de urgență și estimăm că până la sfârșitul anului vom avea aproximativ 40-50% din unitățile de alimentație publică ”își vor sista activitatea definitiv”, a declarat pentru Sputnik Moldova Aneta Zasavițchi.

Alte măsuri de relaxare

Din data de 1 iunie își reia activitatea Piața Centrală din Chișinău, la fel ca celelalte piețe din Capitală. Anunțul a fost făcut de primarul general al municipiului, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei.

Ion Ceban a menționat însă că regulile vor trebui respectate cu strictețe pentru a nu admite o nouă explozie a infecției provocată de piețele Capitalei, care zilnic sunt vizitate de peste 35 de mii de oameni.

Se vor redeschide din 1 iunie și piețele din Bălți. Tot atunci ar putea să fie reluată activitatea sălilor de sport, precum și circulația transportului internațional.

Al doilea val al pandemiei

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Numărul cazurilor de infectare este în scădere
Deși la începutul verii se anunță o relaxare a regimului stării de urgență, autoritățile sunt precaute și se pregătesc de un al doilea val al pandemiei la toamnă. 

Președintele Igor Dodon a anunțat că din această cauză chiar ar putea să fie amânate alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie. 

„Îmi doresc foarte mult să aibă loc alegerile prezidențiale pe 1 noiembrie și să punem punct la acest capitol, dar totul depinde de cum va evolua pandemia de COVID-19. Dacă va fi o înrăutățire a situației, iar Parlamentul se va convoca și va stabili stare de urgență, atunci alegerile se anulează ”, a declarat Igor Dodon.

Evoluția coronavirusului în Moldova

Numărul cazurilor de infecatre cu noul tip de coronavirus înregistrate astăzi în țara noastră a scăzut în comparație cu zilele precedente.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
O nouă victimă făcută de COVID-19: De această dată - un medic de 45 de ani din Comrat

În Republica Moldova au fost confirmate astăzi doar 54 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 7147 de cazuri. Rezultatele au fost primite după efectuarea a 383 de teste primare și 95 de teste secundare.

Din numărul total de cazuri din această zi, 53 sunt cu transmitere locală și doar un caz este de import, din Federația Rusă.

Patru persoane testate astăzi pozitiv la COVID-19 sunt lucrători medicali. Este vorba despre un felcer, doi asistenți medicali și o persoană care reprezintă personalul auxiliar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0