Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Natalia Țurcanu: Turismul din țară va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a-și reveni

© Sputnik / OsmatescoNatalia Țurcanu
Natalia Țurcanu - Sputnik Moldova
Abonare
Covid-19 a pus la pământ turismul din Republica Moldova. Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități, reprezentanții acestui sector au misiunea grea de a se pune pe picioare. De cât timp au nevoie pentru a-și reveni?
Natalia Țurcanu: Turismul din țară va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a-și reveni

Turismul din Moldova va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a-și reveni după criza generată de COVID-19, care a pus la pământ toate afacerile din domeniu. Declarația îi aparține directorului executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor, Natalia Țurcanu, și a fost făcută pentru Sputnik Moldova.

„Este o situație fără precedent. Practic, toate afacerile din acest domeniu au fost paralizate, dacă e să ne referim la pensiuni, hoteluri, zone de agrement, muzee. Putem vorbi de o paralizare de 100%. Să știți că, deși totul este blocat, companiile din domeniu înregistrează pierderi foarte mari, deoarece sunt nevoite să mențină un anumit număr de angajați cu ajutorul cărora să poată reveni pe piață după revenirea la viața normală. Vom avea nevoie de cel puțin doi ani ca să ne revenim”, spune directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor, Natalia Țurcanu.

Pierderile înregistrate de prestatorii de servicii din domeniul turismului sunt foarte mari, spune Natalia Țurcanu, iar cele mai afectate sunt agențiile de turism, pensiunile și hotelurile.

Отпуск - Sputnik Moldova
Societate
Votat: Agențiile de turism au mai mult timp să restituie banii pentru pachetele turistice

„Pierderile sunt estimate la milioane de euro. Cele mai afectate sunt agențiile de turism care sunt puse în situația de a întoarce avansurile luate, fiindcă, dacă unii turiști spun că amână vacanța pentru anul viitor, alții își vor banii înapoi acum. La fel, pensiunile, hotelurile sunt foarte afectate și vor mai fi afectate, deoarece vedem cum stau lucrurile și la nivel mondial”, adaugă Natalia Țurcanu.

În contextul în care COVID-19 a tăiat din pofta străinilor de a ne vizita țara, Natalia Țurcanu spune că în acest an sectorul se va orienta spre turistul local.

„În prezent sunt depuse toate eforturile pentru reorientarea pe piață și conformarea la situația în care ne-am pomenit. Anul acesta ne vom orienta spre turistul local și cel regional, deoarece noi ne bazăm foarte mult pe turiștii din România și Ucraina, turiști care obișnuiesc să petreacă 3-4 zile la noi”, adaugă Natalia Țurcanu.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut țara noastră a fost vizitată de 19,8 mii de turiști străini. Cei mai mulți, aproximativ 85,3%, au sosit în scopuri de odihnă și agrement, 11,9 % – pentru afaceri şi scopuri profesionale, iar 2,8 % – pentru tratament. Cel mai mare număr de turiști a fost din România, Austria și Germania.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0