Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Realizări impresionante în doar câțiva ani: Câte filme au fost lansate în Moldova

© Sputnik / OsmatescoValeriu Jereghi
Valeriu Jereghi - Sputnik Moldova
Abonare
Primul mandat pentru postul de director al Centrului Național al Cinematografiei a expirat. Despre realizările instituției, dar și perspectivele de dezvoltare ale filmului moldovenesc aflați de la regizorul și scenaristul Valeriu Jereghi.
Realizări grandioase în doar câțiva ani: Câte filme au fost lansate în Moldova

În cadrul emisiunii Sputnik Matinal, binecunoscutul regizor Valeriu Jereghi, care timp de patru ani s-a aflat în fruntea Centrului Național al Cinematografiei, a menționat faptul că în ultima perioadă, grație activității instituției, țara noastră s-a remarcat prin bună evoluție a cinematografiei moldovenești.

În Republica Moldova s-au lansat peste 40 de Case de producție autohtone. În prezent, în cinematografie activează peste 400 de cineaști – scenariști, regizori, producători, operatori, scenografi, pictori de costume, editori, economiști, luminiști, sunetiști, machiori, administratori, asistenți, actori și mulți alții.

De asemenea, potrivit regizorului, în ultimii patru ani, cu suportul financiar al statului, care constituie 5 milioane de lei pe an, au fost lansate în producție 34 de filme autohtone – artistice de lung și scurt metraj, documentare de lung și scurt metraj, animație și dezvoltări de proiect.

"Am reușit să adunăm o echipă foarte bună dedicată cu tot sufletul pentru film. Cu susținerea financiară a statului, am lansat proiecte autohtone, ceea ce nu s-a întâmplat de foarte mulți ani", a specificat Valeriu Jereghi.

Mai mult, cunoscu regizor a precizat că multe dintre filmele moldovenești lansate cu suportul CNC au ajuns în Selecții oficiale și au fost onorate cu Premii la prestigioase festivaluri internaționale de film. Astfel, producțiile moldovenești au adus peste 25 de premii internaționale.

Anterior, Valeriu Jereghi a declarat că cinematografia este imaginea țării, iar din acest motiv, acest domeniu necesită o atenție sporită din partea autorităților. După ce și-a încheiat mandatul de director al Centrului, regizorul a subliniat faptul că filmul moldovenesc are un viitor promițător, iar de acest lucru ne putem convinge prin prisma reușitelor obținute în ultimii ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0